Pages

30 December 2009

Tuna rolls

Bahan-bahan (15-18 biji):
425gm tepung roti
60gm gula pasir
2/3 camt garam
3 camt yis
55gm (1 biji saiz sederhana) telur
128ml susu segar
125gm water roux starter - lihat resepi disini
33gm mentega

sedikit olive oil atau mentega - untuk sapuan atas roti
inti tuna/sardin secukupnya - inti ikut selera masing2

cara:
  • satukan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam bergantung pada jenis BM
  • setelah siap keluarkan doh dari BM dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan setiap satu seberat 55/60gm (saiz bergantung pada kesukaan masing2)
  • ambil satu doh tadi dan bentukkan menjadi doh yang bulat
  • lakukan sehingga habis dan kemudian rehatkan selama 10 min
  • ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tangan
  • letakkan 1 camt inti dan tutupkan semula doh tadi supaya menjadi bulat semula
  • susunkan di dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • lakukan sehingga habis
  • kemudian biarkan ianya naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  • pada yang tinggal di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas
  • selepas itu bakar pada suhu 180C selama 15-18 min atau sehingga masak dan keperangan
  • setelah masak bolehlah dikeluarkan loyang tadi dan sapukan permukaan roti tadi dengan sedikit olive oli/mentega supaya permukaannya sentiasa kekal lembut

note: roti ini sentiasa lembut selepas 3 hari dan lihatlah texture roti dengan menggunakan water roux starter tanpa menggunakan bread improver

29 December 2009

Ikan bawal berlado

Bahan-bahan:
1kg ikan bawal hitam - siang dan cuci bersih, jika besar potong 2 jika kecil jangan dipotong
3 biji limau kasturi - optional
2 helai daun limau purut - dihiris
1 batang serai - dititik
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar/tumbuk:
20-30 biji cili merah -
15 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

cara:
  • ikan dilumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit lalu digoreng sehingga masak tetapi jangan terlalu garing
  • angkat dan ketepikan
  • panaskan sedikit minyak
  • tumiskan serai sehingga wangi
  • masukkan bahan2 kisar dan tumis lagi sehingga garaing dan naik minyak
  • kemudian masukkan daun limau purut dan kacau rata
  • masukkan ikan goreng tadi dan perlahan2 balik2kan supaya ikan bergaul cantik dan rata dengan rempahnya
  • setelah rata barulah dialihkan ke dalam pinggan
  • semasa menghidang perahkan limau kasturi menurut selera masing2
  • enak di makan dengan nasi putih atau roti

source: puan asmah laili

28 December 2009

Coffee buns

Bahan-bahan (11 biji bergantung pada saiz):
190gm tepung roti
50gm gula pasir
1/2 camt garam
2 camt yis
1/2 camt bread improver
1 biji kuning telur
50gm susu segar
60gm water roux starter - lihat resepi disini
30gm mentega
12gm instant coffee - dibancuhkan dengan sedikit air ataupun digantikan dengan 1 camt coffee emulco atau boleh gunakan capuccino paste ikut selera masing2

sedikit olive oil

cara:
  • masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam bergantung pada jenis BM
  • keluarkan doh dari BM dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
  • selepas itu potongkan doh tadi dengan setiap satu seberat 35gm dan bentukkan menjadi bulat yang kecil
  • susunkan doh2 kecil tadi ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  • pada yang berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas
  • proses ini penting untuk penaikan doh yang cepat
  • selepas itu bakar pada suhu 180C selama 20-25 min atau sehingga masak dan keperangan
  • keluarkan loyang dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil ke atas permukaan roti tadi supaya ianya sentiasa kekal lembut

source: ayin yin (cara telah diubah mengikut cara saya sendiri)

Water roux starter

Bahan-bahan:
50gm tepung gandum
250ml air

cara:
  • satukan semua bahan di dalam mangkuk tahan panas
  • masak di atas api sederhana panas selama 2-3 min sehingga timbul buih2 kecil dan tidak berbentil2 (masak seperti masak kanji)
  • selepas itu pastikan adunan dikacau sentiasa sehingga buih2 tu hilang
  • padamkan api dan tuangkan adunan ke dalam mangkuk
  • tutupkan dengan cling film dan pastikan ianya cecah ke atas permukaan adunan supaya mengelakkan adunan cepat kering (lihat gambar)
  • setelah sejuk bolehlah disimpan di dalam fridge dan tahan selama 3 hari
  • apabila hendak menggunakannya keluarkan dari fridge dan biarkan pada suhu bilik

note: Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. By using this starter it will make bread stays fresh and soft without using bread improver

27 December 2009

Kuih bakar jagung

Bahan-bahan:
250gm tepung gandum
230gm gula pasir - boleh kurangkan jika tidak suka terlalu manis
400ml santan
200-250ml air - agak2 kecairan atau kepekatan adunan
4 biji telur - dipukul sedikit
380gm krim jagung (cream style corn)
50gm jagung (whole kernel corn) - optional
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna kuning
1 sudu teh serbuk vanili - kalau tiada boleh letak esen vanila

cara:
  • satukan tepung gandum, gula pasir, minyak sapi, air dan santan di dalam mangkuk
  • kacaukan sehinga sebati
  • kemudian masukkan pula krim jagung, jagung, telur, serbuk vanili/esen vanila, pewarna kuning dan garam
  • kacaukan lagi sehingga sebati
  • griskan loyang dengan sedikit minyak atau minyak sapi dan panaskan di dalam oven sekejap
  • selepas itu keluarkan loyang tadi dan tuangkan adunan
  • bakar pada suhu 180C selama 40-50 min atau sehingga masak
  • jika menggunakan acuan kuih cara/bahulu bakar selama20-25 min atau sehingga masak
  • setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan sejuk barulah dikeluarkan dari loyang
  • potong dan hidangkan

source: bro rozzan

26 December 2009

Ayam bakar madu resepi II

Bahan-bahan:
2 ekor ayam (spring chicken) - cuci bersih

Bahan2 kisar:
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 1/2 sudu teh serbuk jintan halus
2 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/4 inci lengkuas
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 sudu besar air limau kasturi (kalau susah dapat boleh digantikan dengan limau nipis/lemon)
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar gula merah
3 sudu besar madu
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional jika suka

cara:
  • lumurkan ayam dengan bahan2 kisar
  • kemudian perapkan ayam selama 30 min atau semalaman supaya rempahnya akan lebih sebati dengan ayam (masukkan semua ke dalam freezer bag)
  • aturkan ayam di atas loyang dan letakkan sedikit mentega di atas ayam tadi supaya bila dibakar rasanya lebih sedap
  • bakar pada suhu 180C selama 30 min atau sehingga ayam masak
  • angkat dan hidangkan

source: Diana

25 December 2009

Ikan masak benggali

Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerisi/tenggiri
2 labu bawang besar - dihiris
air asam jawa secukupnya
3-4 cawan air
garam secukup rasa
serbuk perasa - optional jika suka
1 ikat daun ketumbar - dihiris
2 biji buah tomato - dibelah 2 atau 4
sayur bendi/terung secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
2 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit

cara:
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bawang besar hiris sehingga separuh layu
  • masukkan bahan2 kisar dan tumis lagi sehingga garing dan naik bau
  • bubuh sedikit air jika perlu lalu masukkan daun ketumbar
  • kacau dan biarkan sebentar lebih kurang 1-2 min
  • selepas itu masukkan air, ikan dan sayur bendi/terung
  • biarkan sebentar
  • kemudian barulah dimasukkan air asam jawa, serbuk perasa dan garam secukup rasa
  • akhir sekali masukkan buah tomato
  • kacau sebentar sebelum dipadamkan api
  • hidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain

source: bro rozzan

24 December 2009

Apam eno

Bahan-bahan:
300gm tepung beras
10 sudu besar gula pasir
1 sudu besar yis
300ml air
3 sudu kecil eno
sedikit pewarna merah, hijau, biru

sedikit kelapa parut putih digaulkan dengan sedikit garam

cara:
  • bancuh tepung dengan air sedikit demi sedikit
  • kemudian masukkan yis dan gula
  • kacaukan sebati
  • tutupkan mangkuk dan biarkan adunan semalaman (bancuh malam dan kukus keesokan pagi)
  • kacaukan adunan dan bahagikan kepada 3 bahagian (kalau tak suka letak pewarna boleh dibiarkan pada warna asal dan tidak perlu dibahagikan adunan)
  • letakkan setiap mangkuk dengan pewarna merah/hijau/biru atau biarkan pada warna asal
  • masukkan 1 sudu kecil eno untuk setiap mangkuk dan kacaukan sehingga berbuih
  • susunkan acuan apam ke dalam loyang dan letakkan 3/4 adunan ke dalamnya
  • panaskan kukusan dan kukuskan apam selama 5-10min atau sehingga masak
  • hidangkan dengan kelapa parut

source: zira - cari.com

Kek lapis mango cheese

Bahan-bahan:
450gm mentega
1 tin kecil (397gm) susu pekat manis (condensed milk)
250gm cream cheese
10 biji telur
150gm gula halus
200gm tepung hongkong/kek
1 sudu besar ovalette
100gm horlicks
120gm preserved mango (manga kering dipotong kecil2 dan digaulkan dengan mango puree supaya lembut)
2 sudu besar mango puree
sedikit mango esen

cara:
  • griskan loyang 4 segi berukuran 9"x9" dan lapikkan dengan kertas minyak
  • taburkan dengan sedikit tepung dan ratakan
  • ketepikan
  • pukul mentega, susu pekat dan cream cheese sehingga putih dan gebu
  • ketepikan
  • di dalam mangkuk yang lain pukul gula, telur, tepung, horlick dan ovalette sehingga kembang dan pekat
  • kemudian satukan kedua2 adunan ini dan kacaukan sebati dengan menggunakan spatula
  • bahagikan adunan kepada dua bahagian
  • satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan pewarna oren/kuning, esen mango, mango puree dan kacaukan sebati
  • bakar lapisan pertama dengan meletakkan 4 sudu besar adunan warna kuning dengan sudu 180-200C (grill mode) selama 5 min
  • setelah masak keluarkan loyang dan tekan2kan kek dengan menggunakan belakang sudu supaya mengeluarkan angin
  • sebelum di letakkan adunan warna asal pastikan adunan dikacau dahulu supaya sekata
  • taburkan preserved mango dan bakar lagi
  • lakukan sehingga habis kedua2 adunan digunakan
  • pada lapisan terakhir tukarkan grill mode kepada baking mode pada suhu 180C dan bakar selama 10-12 min atau sehingga masak
  • cara ini untuk memastikan kek tahan lama
  • setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah keluarkan kek dari loyang dan potong

source: bro rozzan

20 December 2009

Nasi goreng ikan masin

Bahan-bahan:
4 mangkuk nasi
1 keping ikan tenggiri masin
3 biji telur
1 mangkuk kecil sayur campur
200gm udang/isi ayam
1 sudu makan kicap manis
garam dan pepper secukupnya

bahan2 tumbuk halus:
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5 biji cili padi
1 sudu makan udang kering - direndamkan sekejap sebelum ditumbuk

cara:
  • cuci bersih ikan masin dan potongkan kecil2
  • selepas itu gorengkan sekejap dan angkat
  • kemudian gorengkan pula telur secara scramble
  • angkat dan ketepikan
  • panaskan lagi minyak dan tumiskan bahan2 tumbuk sehingga wangi dan garing
  • masukkan udang/isi ayam dan kacaukan rata sehingga udang masak (kalau guna cooked prawn cukup sekada kacaukan rata selama 1 min)
  • kemudian masukkan sayur campur, nasi, telur, ikan masin, kicap manis, garam dan pepper secukup rasa
  • kacaukan sebati selama 5 min
  • angkat dan hidangkan

19 December 2009

Rendang ayam pedas resepi III

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
2 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit - diracik halus atau dikoyak2kan
garam dan gula secukup rasa


bahan2 kisar:
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering
25 biji cili padi

cara:
  • masukkan semua bahan ke dalam kuali dan kacau sehingga sebati
  • masak dengan api sederhana panas sehingga ayam empuk, kuahnya pekat dan naik minyak
  • akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa
  • apabila kuahnya sudah pekat dan agak kering sedikit bolehlah dipadamkan api dapur
  • angkat dan hidangkan dengan pulut kuning atau nasi

source: k.hanieliza

Pulut kuning

Bahan-bahan:
1kg beras pulut - dicuci dan toskan
3 keping asam keping/gelugur
3 sudu besar serbuk kunyit - bancuh dengan air dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut
3 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa

cara:
  • rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan serbuk kunyit selama beberapa jam
  • pastikan digaul sekali sekala untuk mendapatkan warna kuning yang sekata
  • selepas itu toskan beras pulut dan letakkan di dalam loyang
  • panaskan kukusan
  • masukkan loyang yang berisi beras pulut tadi dan kukuskan sehingga naik wap
  • kemudian keluarkan loyang dan masukkan beras pulut ke dalam mangkuk besar
  • tuangkan santan yang telah digaulkan dengan gula dan garam secukup rasa
  • gaul dan kacaukan rata santan dan pulut
  • masukkan semula ke dalam loyang tadi dan kukuskan semula sehingga naik wap selama lebih kurang 20-25 min
  • bila sudah masak padamkan api dapur
  • hidangkan dengan rendang atau gulai ayam atau daging

source: k.hanieliza

16 December 2009

Ayam panggang satay

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil atau boleh juga digunakan chicken leg

Bahan2 kisar:
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci lengkuas
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah/putih
2 sudu makan madu
2 sudu makan gula perang
1 sudu makan minyak masak
garam secukupnya

cara:
  • kisarkan dulu ketumbar, jintan putih dan jintan manis dengan menggunakan coffee grinder (boleh juga ditumbuk halus dahulu)
  • kemudian barulah disatukan dengan bahan2 yang lain dan kisar (tak perlu letak air) lagi sehingga halus (saya menggunakan kenwood electric chopper, kalau tiada boleh ditambah sedikit air)
  • perapkan ayam dengan bahan2 kisar tadi selama beberapa jam atau semalaman
  • bakar pada suhu 1800-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 30-45min atau sehingga masak
  • sapukan rempah yang berlebihan ke atas ayam setiap 20 min
  • sedia dihidangkan dengan kuah kacang atau boleh diratah begitu saja

source: hana

13 December 2009

Lemon and mint pilaf rice

Bahan-bahan (untuk 4 orang):
2 cawan (450gm) basmathi - cuci dan toskan
140gm mentega
1 labu bawang besar - dicincang
1/2 cawan gajus
2 helas fresh bay leaves - kalau susah dapat boleh juga gunakan dried bay leaves
1 batang serai - diketuk
2 helas daun parsley - dicincang/hiris
parutan kulit lemon dari 2 biji lemon
2 1/2 cawan (560ml) stok ayam (chicken stock)
2 sudu besar chicken stock granules
4 sudu besar golden raisins
1 camt garam
1/2 cawan mint leaves - cincang
1 sudu besar jus lemon

cara:
  • panaskan mentega di dalam periuk tahan panas
  • tumiskan bawang besar, gajus, bay leaves, serai dan daun parsley sehingga wangi dan garing
  • masukkan beras, parutan lemon dan kacaukan sehingga rata
  • kemudian masukkan stok ayam, chicken stock granules, raisins dan garam
  • kacaukan rata dan biarkan sehingga mendidih
  • boleh tambahkan air jika kurang
  • selepas itu masukkan mint leaves dan jus lemon
  • kacau rata
  • tutupkan periuk dan masak di dalam oven pada suhu 180C selama 20 min (masak cara ini akan membuatkan nasi bertambah lembut dan ringan)
  • boleh juga ubahkan nasi ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa
  • hidangkan dengan ayam masak merah, rendang dan lauk pauk yang lain

source: chef wan

12 December 2009

Pandan swiss roll bread

Bahan-bahan:
Bahan2 kek:
75gm tepung gandum - diayak
30gm gula kastor
40ml minyak
60ml susu segar
3 biji kuning telur
3 biji putih telur
sedikit garam
1 camt pandan emulco/paste
45gm gula kastor
kismis - optional

Bahan2 doh:
230gm tepung roti
50gm susu tepung
80ml susu segar
50gm gula pasir
1 biji telur
2 camt instant yeast
1 camt bread improver - optional
50gm mentega
1/2 camt garam

sedikit olive oil - untuk sapuan

cara:
  • untuk membuat kek: satukan tepung gandum, 30gm gula kastor, minyak dan susu segar di dalam mangkuk adunan
  • pukul sehingga sebati
  • kemudian masukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lagi sehingga sebati
  • ketepikan
  • di dalam mangkuk yang lain pukul putih telur dengan garam sehingga berbuih
  • masukkan 45gm gula kastor sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu (pastikan apabila adunan di angkat dengan spatula ianya tidak mudah jatuh)
  • kemudian kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur sehingga sebati
  • masukkan pandan emulco dan kacaukan adunan sehingga sebati
  • tuangkan ke dalam loyang berukuran 20x30cm yang telah digris dan dilapikkan dengan parchment paper
  • bakar pada suhu 180C selama 10 min
  • setelah masak keluarkan loyang dari oven dan biarkan sejuk barulah dipotong dua
  • ketepikan
  • untuk membuat roti: masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 bergantung pada jenis BM
  • setelah itu siap keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengelurkan angin
  • bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
  • kemudian bahagikan doh kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat 250gm dan bentukkan menjadi bulat
  • ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk rectangular (pastikan ukuran sama dengan kek)
  • selepas itu ambil satu keping kek tadi dan letakkan di atas doh yang telah dicanai
  • taburkan dengan kismis jika suka
  • gulungkan seperti swiss roll dan susunkan di dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • ulangi proses ini dengan doh yang satu lagi
  • kemudian biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 min ke 1 jam
  • pada yang berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi di dalam oven dan letakkan dua cawan air panas di dalamnya
  • bakar pada suhu 160C selama 20-25 min atau sehingga masak dan keperangan
  • setelah masak keluarkan loyang dari oven dan sapukan permukaan roti dengan sedikit olive oil supaya permukaannya sentiasa lembut
  • biarkan sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

source: ayin yin (telah diubah sedikit)

9 December 2009

Mango chiffon cake

Bahan-bahan:
Bahan2 A:
3 biji telur kuning
20gm gula pasir
1/2 camt esen mango
35gm minyak jagung
90gm mango puree
20gm air
beberapa titik pewarna kuning

Bahan2 B:
90gm tepung kek
1/8 camt baking powder

Bahan2 C:
3 biji telur putih
40gm gula pasir
1/4 camt cream of tartar

cara:
  • ayakkan bahan2 B dan ketepikan
  • dengan menggunakan mixer pukul bahan2 A sehingga sebati
  • kemudian masukkan Bahan2 B yang telah di ayak tadi dan pukul lagi sehingga rata
  • ketepikan
  • di dalam mangkuk yang lain pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
  • kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi sehingga gebu dan ringan (apabila adunan diangkat dengan spatula ianya tidak mudah jatuh)
  • selepas itu kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur sehingga sebati
  • tuangkan ke dalam tin chiffon berukuran 18cm dan bakar pada suhu 175C selama 30-35 min atau sehingga masak
  • setelah masak padamkan api oven dan biarkan tin kek di dalamnya selama 5 min
  • kemudian barulah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin
  • potong dan hidangkan

note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu dan berongga

source: happy flour

7 December 2009

Rendang ayam kurma

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
1 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1/3 cawan kerisik
1/2 cawan buah kurma - dihiris
1 helai daun kunyit - dihiris
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
5 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kurma

cara:
  • masukkan ayam dan bahan2 kisar di dalam kuali
  • masakkan dengan api sederhana panas supaya ayam sedikit kecut dan separuh masak selama 20 min
  • kemudian masukkan santan, asam keping, kerisik, buah kurma, garam dan gula secukup rasa
  • kacau sehingga sebati dan biarkan sehingga ayam empuk
  • apabila kuah sudah agak pekat taburkan daun kunyit
  • gaulkan rata
  • padamkan api dan angkat
  • hidangkan dengan nasi putih

source: k.ida, 1001

6 December 2009

Chocolate coffee cake

Bahan-bahan:
Bahan2 untuk streusel:
63gm tepung gandum
50gm gula perang (light brown sugar)
1/4 camt serbuk kulit kayu manis
45gm cold unsalted butter
70gm mini chocolate chips
secubit garam

Bahan2 untuk kek:
120gm tepung gandum
30gm tepung kek
30gm serbuk koko
1/2 camt soda bikarbonat
1/2 camt baking powder
1/4 camt garam
65gm unsalted butter
100gm gula pasir
1 biji telur
1 biji telur kuning
160gm sour cream
1 camt esen vanila
1 camt esen chocolate - optional

cara:
  • griskan tin kek berukuran 4 segi 8"x 8" atau bulat 20"x 20" dan taburkan dengan sedikit tepung. ketepikan
  • untuk membuat streusel: gaulkan tepung, gula perang, garam dan serbuk kulit kayu manis sehingga sebati
  • kemudian masukkan unsalted butter yang telah dipotong kecil2 dan gaulkan dengan menggunakan jari sehingga menjadi serbuk roti
  • masukkan chocolate chips dan gaulkan rata
  • ketepikan
  • untuk membuat kek: ayakkan tepung gandum, tepung kek, serbuk koko, garam, baking powder dan soda bikarbonat dan ketepikan
  • di dalam mangkuk yang lain pukulkan mentega dan gula sehingga gebu dan kembang
  • kemudian masukkan telur, telur kuning dan pukul lagi sehingga sebati
  • masukkan pula esen vanila, esen chocolate dan pukul lagi
  • setelah itu masukkan pula campuran tepung berselang-seli dengan sour cream sebanyak 3 kali (tepung-sour cream-tepung-sour cream-tepung-sour cream) sambil dipukul dengan sehingga sebati
  • perlahankan kelajuan mixer dan pukul lagi adunan selama 2 min sehingga gebu
  • tuangkan ke dalam tin kek dan taburkan di atasnya dengan streusel
  • bakar pada suhu 180C selama 40-45 min atau sehingga masak dan permukaan atas keperangan
  • setelah masak keluarkan tin kek dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin dan potong
  • hidangkan sebagai sajian minuman petang

source: The Williams sonoma Collection

Kuih laman sari

Bahan-bahan:
Bahan2 lapisan bawah:
1 3/4 cawan tepung kacang hijau
1 1/2 cawan gula pasir
3 1/2 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1 sudu teh air mawar
3 biji telur - dipukul sedikit
secubit garam

Bahan2 lapisan atas:
6 biji telur - dipukul sedikit
2 1/2 cawan santan pekat - dari 1 1/2 biji kelapa
1 1/2 cawan gula pasir - boleh dikurangkan jika tak mau terlalu manis
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar air mawar
1/2 sudu teh garam

cara:
  • lapisan bawah: gaulkan semua bahan atau boleh juga dikisar sehingga sebati dan tapiskan
  • kemudian masak di atas api yang sederhana panas sehingga pekat sedikit
  • tuangkan ke dalam loyang bulat berukuran 26cm yang telah disapukan dengan sedikit minyak
  • kukuskan selama 1/2 jam (pastikan penutup kukus dibalut dengan aluminium foil atau kain supaya air kukusan tidak jatuh di atas kuih)
  • lapisan atas: gaulkan semua bahan atau boleh juga dikisar sehingga sebati dan tapiskan
  • kemudian masak di atas api yang sederhana panas sehingga pekat sedikit
  • tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan kukuskan lagi selama 40-45 min
  • setelah masak keluarkan loyang dari kukus dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

source: bro rozzan

3 December 2009

Ayam kacang peas

Bahan-bahan:
500gm ayam - dipotong kecil
1 tin kacang peas atau yang frozen
3 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 inci halia - dihiris
2 ulas bawang putih - dicincang
3 biji cili merah - dihiris
sedikit daun sup - dicincang
garam dan gula secukup rasa
minyak

cara:
  • panaskan minyak
  • tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi
  • masukkan ayam (seelok2nya ditutup kuali supaya cepat masak)
  • kemudian masukkan kedua2 sos dan kacau rata
  • selepas itu masukkan kacang peas, cili merah, bawang besar dan kacau rata
  • masukkan garan dan gula secukup rasa
  • taburkan daun sup dan padamkan api
  • angkat dan hidangkan dengan roti bakar atau garlic bread atau nasi

source: k.hanieliza

1 December 2009

Kek lapis kukus

Bahan-bahan:
10 biji telur
250gm tepung gandum atau 150gm tepung gandum + 100 biskut marie yg dikisar halus
100gm horlicks
500gm mentega
200gm gula kastor
5 sudu besar seri kaya
1/3 tin susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar pandan emulco
6 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar nescafe - dibancuh dengan 5 sudu besar air panas
1/2 sudu besar strawberry emulco - boleh ditambahkan sedikit pewarna merah jika suka

cara:
  • gris dan lapikkan loyang berukuran 8" x 8" dan taburkan dengan sedikit tepung
  • ketepikan
  • panaskan kukusan
  • pukulkan mentega dengan gula sehingga gebu dengan kelajuan yang tinggi
  • masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi dengan kelajuan sederhana
  • selepas itu masukkan susu pekat dan pukul lagi
  • masukkan pula seri kaya dan pukul lagi sehingga rata
  • setelah itu masukkan horlicks dan pukul lagi
  • masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga rata
  • kemudian masukkan esen vanila dan pukul lagi
  • setelah itu bahagikan adunan kepada 4 bahagian tetapi lebihkan sedikit untuk lapisan pandan
  • setiap bahagian dicampurkan dengan pandan emulco, strawberry emulco, pes cokelat dan satu lagi biarkan kosong tanpa warna
  • mula2 tuangkan lapisan pandan terlebih dahulu kemudian kukus selama 5-8 min atau sehingga adunan tidak cair
  • pastikan penutup kukus di bungkus dengan aluminum foil supaya air kukusan tidak menitik di atas adunan
  • selepas itu letakkan pula adunan pes cokelat dan kukus lagi (pandan-cokelat-strawberry-plain)
  • pada lapisan yang terakhir iaitu lapisan pandan pastikan ianya di kukus selama 1 jam supaya kek betul2 masak
  • setelah masak keluarkan loyang dari kukus dan biarkan sejuk barulah dikeluarkan kek dari loyang
  • bolehlah dipotong dan dihidangkan

note: rasanya bakar lagi sedap dari kukus itu pendapat saya

source: dayang jack

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin