Pages

31 July 2010

Muffin cokelat kukus

Bahan-bahan (16 biji bergantung pada saiz):
250gm tepung superfine/tepung halus/tepung kek
75gm serbuk koko
1 camt soda bikarbonat
secubit garam
250gm mentega - pada suhu bilik
350gm gula aising
3 biji telur
1 cawan air panas

papercups secukupnya

cara:
  • ayakkan tepung, serbuk koko, soda bikarbonat, garam dan ketepikan
  • pukul mentega dan gula aising sehingga kembang
  • masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi sehingga sebati
  • kemudian masukkan tepung berselang-seli dengan air panas sebanyak 3 kali sambil dipukul atau dikaupbalikkan sehingga sebati
  • tuangkan 3/4 penuh adunan ke dalam papercups dan kukus selama 15-20 min atau sehingga masak
  • hidangkan

source: chef zubaidah

28 July 2010

Nasi beriani telur

Bahan-bahan:
8 biji telur rebus - belah 2
2 cawan beras basmati - cuci dan toskan
1 sudu besar minyak sapi
1 labu bawang besar - potong dadu halus
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
2 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah pelaga hitam
4 biji buah pelaga hijau
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk cili
2 sudu kecil serbuk jintan putih/halus
2 1/2 cawan air atau secukupnya
garam secukup rasa

cara:
  • panaskan minyak sapi dalam periuk
  • tumiskan bawang besar, bawang putih, daun bay, kulit kayu manis dan kedua2 buah pelaga sehingga wangi
  • masukkan telur rebus
  • kemudian masukkan serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk jintan putih/halus dan gaulkan rata
  • masukkan pula beras dan kacaukan perlahan2 sehingga sebati
  • tuangkan air, garam dan masak dengan api yang sederhana panas sehingga masak
  • boleh juga di alihkan ke dalam rice cooker dan masaklah seperti menanak nasi biasa
  • setelah masak kacaukan nasi perlahan2 supaya ianya tidak pecah
  • hidangkan dengan lauk pauk yang lain

source: muna

25 July 2010

Ketam masak lemak cili padi

Bahan-bahan:
4 ekor ketam
1/2 paket santan serbuk dibancuh dengan 2 mug air
beberapa keping nenas - optional
1 keping asam keping
1 batang serai - diketuk
garam dan gula secukup rasa
minyak

bahan2 kisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
5 atau lebih cili padi

cara:
  • panaskan minyak
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi
  • kemudian masukkan serai dan kacaukan sehingga naik bau
  • masukkan pula santan dan biarkan sehingga mendidih
  • pastikan kuah sentiasa dikacau selalu
  • apabila mendidih masukkan ketam dan kacaukan sebentar
  • selepas itu masukkan hirisan nenas, asam keping dan kacaukan rata
  • akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
  • setelah masak padamkan api
  • hidangkan bersama2 dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain

source: k.rinnchan

Kari ayam resepi II

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam saiz sederhana - potong kecil
1 cawan santan pekat
3 biji ubi kentang - potong 4
3 sudu besar rempah kari bancuh dengan 1/2 cawan air - jadikan paste
2 sudu besar cili kisar atau serbuk cili
2 sudu besar kerisik
1 tangkai daun kari
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

bahan2 penumis:
4 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang

bahan2 kisar:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia

cara:
  • panaskan minyak
  • tumiskan bahan2 penumis, bahan2 kisar dan daun kari sehingga wangi
  • masukkan rempah kari, cili kisar dan kacaukan rata sehingga pecah minyak
  • kemudian masukkan ayam, air dan biarkan ayam separuh empuk lebih kurang 15 min
  • selepas itu masukkan ubi kentang dan biarkan ianya empuk lebih kurang 10 min
  • masukkan santan, kerisik, garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • setelah ayam dan ubi kentang empuk
  • padamkan api dan hidangkan bersama nasi putih atau roti jala atau roti canai

source: k.ida, 1001

24 July 2010

Bread cake

Bahan-bahan:
Bahan2 doh:
220gm tepung roti
1.5 camb serbuk koko - diayak
1/2 camt garam
5.5 camb gula kastor
1 camt yis
1/2 cawan air
40gm mentega

bahan2 kek:
bahan2 A:
20gm tepung gandum
20gm tepung jagung
2 camb gula kastor
3 biji telur kuning
2 camb minyak canola atau minyak masak
2 camb air
1 camt pandan emulco atau pandan paste

bahan2 B:
3 biji telur putih
1/2 camt cream of tartar
2.5 camb gula kastor

cara:
  • untuk membuat roti: masukkan semua bahan ke dalam Breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam bergantung pada jenis BM
  • keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bentukkan semula doh tadi menjadi bulat dan rehatkan selama 15 min
  • selepas itu canaikan doh tadi menjadi rectangular
  • kemudian gulungkan seperti swiss roll dan letakkan di dalam loyang kek empat segi yang telah digriskan terlebih dahulu
  • jika ingin mengunakan chiffon pan cake selepas dicanaikan doh tadi menjadi rectangular kemudian digulung seperti swiss roll
  • selepas itu cantumkan bahagian kedua2 hujung dan letakkan di dalam loyang chiffon yang telah digriskan terlebih dahulu
  • biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  • untuk membuat kek: campurkan bahan2 A ke dalam mangkuk adunan dan kacaukan sehingga sebati dan ketepikan
  • di dalam mangkuk adunan yang lain pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
  • masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi sehingga menjadi kental (pastikan apabila diterbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh)
  • kaupbalikkan adunan ke dalam adunan kuning telur sebanyak 3 kali sehingga sebati
  • kemudian tuangkan adunan ke atas doh yang telah naik 2 kali ganda
  • bakar pada suhu 180C selama 30 ke 40 min atau sehingga masak
  • selepas masak keluarkan dari oven dan biarkan ianya betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari loyang
  • potong dan hidangkan
  • boleh juga di masakkan kek dulu di bahagian bawah dan diletakkan doh di bahagian atas

source: baking quinn blogspot

21 July 2010

Char kuey teow

Bahan-bahan:
500gm kuey teow basah
3 ulas bawang putih - ditumbuk atau dicincang halus
3 biji bawang merah - dihiris halus
300gm udang
150gm isi ayam - dipotong dadu
150gm cooked mussell (kepah)
taugeh secukupnya
daun kucai secukupnya - dipotong 3cm
2 sudu besar cili kisar
2-3 biji telur - dipukul sedikit
minyak
garam - jika perlu

bahan2 sos (digaul sebati):
1 sudu besar kicap cair (light soya sauce)
1 sudu besar kicap pekat (dark soya sauce)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar fish sauce
1 sudu kecil gula pasir

cara:
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • tumiskan bawang merah sehingga wangi
  • kemudian masukkan bawang putih, cili kisar dan kacaukan selama 30 saat
  • masukkan ayam dan kacaukan sehingga ayam separuh masak
  • kemudian masukkan udang dan kacau lagi
  • perlahankan api dan masukkan kuey teow
  • kacaukan rata
  • masukkan bahan2 sos dan kacaukan rata sehingga sebati dengan kuey teow
  • selepas itu masukkan pula kepah dan gaulkan rata
  • buatkan lubang di tengah2 dan tuangkan telur yang telah dipukul
  • biarkan sehingga telur hampir2 masak dan gaulkan semua bahan sehingga sebati
  • akhir sekali masukkan taugeh dan daun kucai
  • gaulkan rata
  • kemudian padamkan api
  • jika kurang masin bolehlah ditambahkan dengan sedikit garam
  • hidangkan panas2

source: muna

18 July 2010

Sup bebola ikan & petola

Bahan-bahan:
1 biji petola - dibuang kulit dan dipotong mengikut suka
1 paket bebola ikan - dibelah 2 atau 4
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 paket suun - direndam
sedikit daun sup & daun bawang - dihiris
1 sudu teh campuran serbuk lada sulah & lada hitam
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
air secukupnya

cara:
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau
  • kemudian masukkan air mengikut sukatan sendiri
  • apabila mendidih masukkan serbuk lada sulah, lada hitam, petola dan bebola ikan
  • kacau rata
  • biarkan mendidih sekali lagi
  • kemudian masukkan garam dan akhir sekali masukkan suun
  • hidangkan sup bersama dengan hirisan daun sup dan daun bawang
  • sedap dihidangkan panas2 bersama dengan nasi putih dan sambal

source: buku selera ramadhan, rubiah suparman

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin