Pages

4 September 2010

Kek lapis pandan mutiara

Bahan-bahan:
300gm mentega
250gm tepung hongkong atau tepung kek
200gm gula kastor
200ml susu sejat
1/4 cawan air
1 paket (50gm) santan serbuk
10 biji kuning telur
4 biji putih telur
1 1/2 camb ovalette
1 camt pandan paste

16 batang biskut jejari (fingers biscuits) - kalau berada di UK boleh gunakan chocolate fingers

cara:

  • satukan susu sejat, air dan kacaukan sebati
  • ketepikan
  • satukan tepung bersama santan serbuk dan gaulkan rata
  • ketepikan
  • pukul mentega sehingga putih dan ketepikan
  • kemudian di dalam mangkuk adunan yang lain pukul gula dan ovalette sehingga sebati
  • masukkan kuning, putih telur dan putar lagi sehingga kembang
  • selepas itu perlahankan speed mixer dan masukkan campuran tepung berselang-seli dengan campuran susu sehingga habis sambil dipukul sebati
  • masukkan mentega dan pandan paste
  • dengan menggunakan spatula gaulkan sehingga sebati
  • ketepikan
  • griskan tin kek berukuran 8"x8"x3" dan alaskan dasarnya dengan kertas minyak
  • sudukan 5 camb adunan ke dalam tin dan bakarkan pada grill mode selama 5 min atau sehingga keperangan
  • lakukan sehingga 5 lapisan
  • pastikan sebelum di letakkan lapisan seterusnya tekan2kan dahulu kek supaya mengeluarkan angin
  • pada lapisan kelima susunkan 8 batang biskut dan bakar lagi
  • kemudian diikuti dengan lapisan biasa sebanyak 4 kali dan lapisan ke 10 di susunkan biskut lagi
  • pada lapisan terakhir tukarkan mode oven kepada baking dan bakarlah selama 15 min
  • pastikan kek betul-betul sejuk sebelum dipotong secara melintang untuk mendapatkan potongan biskut berbentuk bulat-bulat

source: mat gebu

1 comments:

Susan said...

I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post. Search Twitter to find the latest news and world events faster. Find popular accounts to follow, like and share Twitter search.

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin