Pages

16 May 2008

Bun cokelat



Bahan-bahan:
500gm tepung roti
30gm susu tepung
20gm serbuk koko
100gm gula pasir
1 paket yis (11gm)
1 camt bread improver - optional
1 biji telur
1/2 camt garam
250ml air
80gm marjerin/butter

cara:

1. masukkan kesemua bahan ke dalam bread maker dan tekankan setting doh. tunggu sehingga siap dalam 1 1/2 jam
2. kemudian keluarkan doh tadi dari BM dan masukkan ke dalam mangkuk sambil di tumbuk2 untuk mengeluarkan angin
3. setelah itu bahagikan doh seberat 20gm setiap satu sambil dibentuk bulat. ulangi sehingga habis
4. susunkan doh tadi ke dalam loyang dengan jarak 1 jari setiap satu dan tutupkan dengan kain lembab atau cling film. biarkan doh naik sekali lagi dalam lebih kurang 45 min atau 1 jam. lebihkan masa jika doh tidak begitu naik
5. sapukan doh dengan kuning telur atau susu segar dan bakar pada suhu 200C selama 25 min
6. setelah masak cepat2 sapukan marjerin di atas permukaan roti supaya kelihatan berkilat dan biarkan sejuk di atas wire rack
7. kaedah lain: uli semua bahan sehingga elastik dan tidak melekat di jari. buatkan bentuk bulat dan letakkan di dalam mangkuk yang telah digris terlebih dahulu. tutupkan mangkuk dengan kain lembab atau cling film dan biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 atau 1 jam. setelah itu ikuti step no. 2 ke bawah sehingga habis

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin