Pages

18 April 2010

Mee hoon sup udang

Bahan-bahan (5 orang):
1/2 paket mee hoon - direndam sehingga lembut
1 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang merah - dimayang
isi ayam secukupnya
udang secukupnya
fishcake secukupnya - dipotong nipis
1 keping tauhu goreng - dipotong dadu
sayur sawi secukupnya - dipotong
karot secukupnya - dipotong bulat atau memanjang
1 kiub chicken stock
garam dan air secukupnya
telur secukupnya - jika suka
lada hitam yang ditumbuk halus secukupnya - jika suka pedas
minyak

cara:
  • panaskan minyak
  • tumiskan kedua2 bawang sehingga wangi
  • masukkan isi ayam, tauhu goreng, fishcake, lada hitam dan garam secukupnya
  • kacaukan rata
  • kemudian masukkan air dan chicken stock
  • kacau dan biarkan sehingga kuah mendidih
  • selepas itu masukkan udang, telur, sawi, tomato dan karot
  • tunggu sehingga karot lembut, udang dan telur masak
  • setelah siap bolehlah dipadamkan api
  • mee hoon yang telah direndam tadi bolehlah dicelurkan sekejap dengan air panas
  • kemudian letakkan ke atas mangkuk dan tuangkan kuah tadi ke atasnya
  • hidangkan dengan cili jeruk

source: farihafaizal, myr

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin