2 cawan tepung gandum
1 cawan air atau secukupnya
1 biji telur
1 sudu teh yis
1 labu bawang besar - didadu kecil
daun saderi/daun kucai/daun bawang - hiris
taugeh secukupnya
sedikit serbuk kunyit - untuk dapatkan warna kuning jika suka
1 sudu teh garam atau secukupnya
udang secukupnya
cara:
- campurkan semua bahan kecuali udang sehingga sebati
- perapkan adunan sehingga naik sedikit lebih kurang 1/2 jam
- panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
- letakkan senduk bulat di dalam minyak dan biarkan sehingga senduk panas
- ambil sedikit adunan dan letakkan di dalam senduk panas tadi
- letakkan seekor udang ke atas adunan dan tekan2kan sedikit
- masukkan senduk ke dalam kuali dan biarkan sehingga kuih tertanggal sendiri atau kuis dengan lidi/chopstick/pisau supaya kuih lekang dari senduk
- gorenglah cucur sehingga masak dan keperangan
- lakukan sehingga habis adunan
- biarkan sejuk sedikit barulah dipotong dan hidangkan dengan kuah cili
source: k.nor, secubit garam
0 comments:
Post a Comment