Pages

6 June 2010

Laksa beras


Bahan-bahan:
600gm tepung beras
250gm tepung ubi
boiling water secukupnya
garam secukup rasa

cara:
  • campurkan garam ke dalam tepung beras
  • kemudian tuangkan air panas (boiling water) dan kacaukan dengan senduk kayu/spatula
  • masukkan tepung ubi dan uli sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
  • uli sehingga doh menjadi elastik dan tidak melekat di tangan
  • sementara itu bolehlah di masakkan air ke dalam periuk yang besar
  • setelah itu masukkan doh tadi ke dalam mangkuk yang telah disapukan dengan sedikit minyak
  • ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam acuan muruku atau ape2 acuan dan tekankan ke dalam air panas yang telah mendidih (boiling water)
  • biarkan sehingga laksa terapung, bermakna laksa sudah masak
  • angkat dan letakkan ke dalam air sejuk
  • toskan laksa dan hidang

source: puan norzailina nordin

4 comments:

ena said...

oooo camtu ek?
tak penah tau pon camna buat laksa!

tenkiu tenkiu

Za said...

Kalau masak laksa, guna spaghetti je pat sini pasal tak jumpa2 mee laksa ni. Thanks byk2...next time masak laksa boleh try this recipe. Finally dah tak kempunan mee laksa!

I amsterdam said...

Assalamualaikum,

Salam perkenalan. TQ for this info, I've been wanting to learn. It looks quite easy.

alQasam said...

Terima kasih kak.:)

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin