1 biji petola - dibuang kulit dan dipotong mengikut suka
1 paket bebola ikan - dibelah 2 atau 4
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 paket suun - direndam
sedikit daun sup & daun bawang - dihiris
1 sudu teh campuran serbuk lada sulah & lada hitam
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
air secukupnya
cara:
- panaskan minyak di dalam periuk
- tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau
- kemudian masukkan air mengikut sukatan sendiri
- apabila mendidih masukkan serbuk lada sulah, lada hitam, petola dan bebola ikan
- kacau rata
- biarkan mendidih sekali lagi
- kemudian masukkan garam dan akhir sekali masukkan suun
- hidangkan sup bersama dengan hirisan daun sup dan daun bawang
- sedap dihidangkan panas2 bersama dengan nasi putih dan sambal
source: buku selera ramadhan, rubiah suparman
0 comments:
Post a Comment