500gm kuey teow basah
3 ulas bawang putih - ditumbuk atau dicincang halus
3 biji bawang merah - dihiris halus
300gm udang
150gm isi ayam - dipotong dadu
150gm cooked mussell (kepah)
taugeh secukupnya
daun kucai secukupnya - dipotong 3cm
2 sudu besar cili kisar
2-3 biji telur - dipukul sedikit
minyak
garam - jika perlu
bahan2 sos (digaul sebati):
1 sudu besar kicap cair (light soya sauce)
1 sudu besar kicap pekat (dark soya sauce)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar fish sauce
1 sudu kecil gula pasir
cara:
- panaskan minyak di dalam kuali
- tumiskan bawang merah sehingga wangi
- kemudian masukkan bawang putih, cili kisar dan kacaukan selama 30 saat
- masukkan ayam dan kacaukan sehingga ayam separuh masak
- kemudian masukkan udang dan kacau lagi
- perlahankan api dan masukkan kuey teow
- kacaukan rata
- masukkan bahan2 sos dan kacaukan rata sehingga sebati dengan kuey teow
- selepas itu masukkan pula kepah dan gaulkan rata
- buatkan lubang di tengah2 dan tuangkan telur yang telah dipukul
- biarkan sehingga telur hampir2 masak dan gaulkan semua bahan sehingga sebati
- akhir sekali masukkan taugeh dan daun kucai
- gaulkan rata
- kemudian padamkan api
- jika kurang masin bolehlah ditambahkan dengan sedikit garam
- hidangkan panas2
source: muna
0 comments:
Post a Comment