1/2 ekor ayam saiz sederhana - potong kecil
1 cawan santan pekat
3 biji ubi kentang - potong 4
3 sudu besar rempah kari bancuh dengan 1/2 cawan air - jadikan paste
2 sudu besar cili kisar atau serbuk cili
2 sudu besar kerisik
1 tangkai daun kari
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
bahan2 penumis:
4 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
bahan2 kisar:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia
cara:
- panaskan minyak
- tumiskan bahan2 penumis, bahan2 kisar dan daun kari sehingga wangi
- masukkan rempah kari, cili kisar dan kacaukan rata sehingga pecah minyak
- kemudian masukkan ayam, air dan biarkan ayam separuh empuk lebih kurang 15 min
- selepas itu masukkan ubi kentang dan biarkan ianya empuk lebih kurang 10 min
- masukkan santan, kerisik, garam dan gula secukup rasa
- kacaukan rata
- setelah ayam dan ubi kentang empuk
- padamkan api dan hidangkan bersama nasi putih atau roti jala atau roti canai
source: k.ida, 1001
0 comments:
Post a Comment