1 biji petola - dibuang kulit dan dipotong mengikut suka
1 paket bebola ikan - dibelah 2 atau 4
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 paket suun - direndam
sedikit daun sup & daun bawang - dihiris
1 sudu teh campuran serbuk lada sulah & lada hitam
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
air secukupnya
cara:
- panaskan minyak di dalam periuk
- tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau
- kemudian masukkan air mengikut sukatan sendiri
- apabila mendidih masukkan serbuk lada sulah, lada hitam, petola dan bebola ikan
- kacau rata
- biarkan mendidih sekali lagi
- kemudian masukkan garam dan akhir sekali masukkan suun
- hidangkan sup bersama dengan hirisan daun sup dan daun bawang
- sedap dihidangkan panas2 bersama dengan nasi putih dan sambal
source: buku selera ramadhan, rubiah suparman


1 comments:
wwwttt893ju
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
Post a Comment