Bahan-bahan:
600gm tepung beras
250gm tepung ubi
boiling water secukupnya
garam secukup rasa
cara:
- campurkan garam ke dalam tepung beras
- kemudian tuangkan air panas (boiling water) dan kacaukan dengan senduk kayu/spatula
- masukkan tepung ubi dan uli sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
- uli sehingga doh menjadi elastik dan tidak melekat di tangan
- sementara itu bolehlah di masakkan air ke dalam periuk yang besar
- setelah itu masukkan doh tadi ke dalam mangkuk yang telah disapukan dengan sedikit minyak
- ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam acuan muruku atau ape2 acuan dan tekankan ke dalam air panas yang telah mendidih (boiling water)
- biarkan sehingga laksa terapung, bermakna laksa sudah masak
- angkat dan letakkan ke dalam air sejuk
- toskan laksa dan hidang
source: puan norzailina nordin
5 comments:
oooo camtu ek?
tak penah tau pon camna buat laksa!
tenkiu tenkiu
Kalau masak laksa, guna spaghetti je pat sini pasal tak jumpa2 mee laksa ni. Thanks byk2...next time masak laksa boleh try this recipe. Finally dah tak kempunan mee laksa!
Assalamualaikum,
Salam perkenalan. TQ for this info, I've been wanting to learn. It looks quite easy.
Terima kasih kak.:)
kd 14
a bathing ape
palm angels t shirt
kyrie 7
kd12
kd shoes
off white t shirt
jordan shoes
off-white
kd shoes
Post a Comment