Pages

29 April 2007

Keropok Lekor Terengganu resepi I













Bahan-bahan:
20 ekor ikan mackerel
1 1/2 packet tepung ubi (tapioca)-(500gm + 250gm)
garam
ajinomoto
sedikit air

cara:
  • bersihkan ikan
  • buang kulit ikan dgn mengoyakkan kulit dr kepala hingga ke ekor
  • ambil isi ikan sahaja
  • potong isi ikan kecil2 supaya mudah utk di blend
  • blend isi ikan hingga hancur
  • selepas blend kesemua isi ikan, masukkan tepung sedikit2 ke dlm bekas yg mengadungi ikan
  • gaul sehingga ke semua tepung habis
  • masukkan garam dan ajinomoto
  • ambil sedikit adunan keropok dan gentel di atas papan pencanai
  • ulang sampai habis
  • panaskan air di dalam periuk
  • masukkan keropok setelah air mendidih
  • angkat keropok setelah ia timbul pada permukaan (bila timbul tandanya dah masak) keropok rebus boleh tahan lama kalau masuk peti ais
  • keropok yg belum direbus tadi boleh juga digoreng terus tanpa merebusnya terlebih dahulu(terengganu style)
  • sedap dimakan panas2
  • untuk sos: masukkan air ke dalam periuk dgn api yg perlahan
  • lepas tu masukkan cili blend , gula melaka dan air asam jawa
  • bila dah mendidih, masukkan garam, gula dan ajinomoto
  • masukkan cuka dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan sos
source: minami, myr

3 comments:

Jo Ayee said...

daun pisang betul ker tu?

Anonymous said...

pergh..ajinomoto saje dr keropok ke sambal... bahaya sgt ajinomoto ni..jgn amalkan terutamanya utk anak2 kecil... rambut boleh botak, tumbesaran otak terbantut, sistem saraf terganggu...

Anonymous said...

luruh abih bulu pelir kalu dok makang ajinomoto hari2..

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin