Pages

19 March 2008

Pandan chiffon cupcakes


Bahan-bahan (6-8 biji bergantung pada size muffin cups):
80gm tepung kek
1/4 camt baking powder
3 biji telur - diasingkan putih & kuning
75gm gula
1/8 camt cream of tartar
30gm santan
1-2 camt pandan emulco - kalau tak ada letakkan 35gm jus pandan dan beberapa titik pewarna hijau
1 camb minyak jagung
1 camb susu cair (evaporated milk)

cara:

1. panaskan oven pada suhu 175C dan susunkan muffin cups ke dalam muffin mould. ketepikan
2. pukul putih telur bersama2 dengan cream or tartar dan masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi kembang dan creamy macam mayonis (ada bentuk tanduk)
3. kemudian di dalam mangkuk lain pukulkan kuning telur dengan whisk dan tuangkan ke dalam adunan putih telur tadi
4. setelah itu masukkan santan, pandan emulco, susu dan minyak ke dalam adunan tadi sambil dikacau sebati
5. masukkan pula tepung kek yang telah diayakkan bersama2 dengan baking powder sedikit demi sedikit
6. bolehlah di masukkan adunan ke dalam muffin cups dan bakar selama 20 min atau sehingga masak
7. keluarkan dari oven dan sejukkan ke atas wire rack

2 comments:

Cik Siti Wan Kembang said...

macam best je resepi n Noreen. Well done!

noreen said...

mmg bes pun makan sebiji nak dua biji cubalah siti

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin