Pages

24 March 2008

Tau fu fah

Bahan-bahan:
300gm kacang soya - direndam selama 5 jam dan air mestilah digantikan sekerap yang mungkin kalau boleh setiap 1 jam
3 liter air
3 camb tepung jagung
3/4 camt gypsum powder
125ml air mendidih

Bahan2 sirap gula putih:
350gm gula pasir
250ml air
2 helai daun pandan - disimpulkan

Bahan2 sirap gula merah:
150gm gula merah
50gm gula pasir
250ml air
2 helai dan pandan - disimpulkan

cara:

1. sejatkan kacang soya dan ramas untuk menanggalkan kulitnya
2. kisar dengan 1 1/4 liter air kemudian tapis menggunakan kain jarang (maslin/kain kasa)
3. perah untuk mengambil patinya. selepas itu kisar semula pati tersebut dengan baki air dan perah sekali lagi
4. satukan air mendidih dengan gypsum powder. biar sejuk kemudian campurkan dengan tepung jagung dan kacau supaya ianya betul2 larut dan sebati. kemudian tapiskan ke dalam bekas/periuk yang besar
5. jerang air soya hingga mendidih. pastikan ia dikacau selalu. bila airnya sedang mendidih, tuangkan cepat2 ke dalam bekas berisi campuran gypsum dan tepung jagung tadi
6. buangkan buih yang timbul di permukaan. bungkus penutup bekas dengan kain tebal kemudian tutuplah bekas kemas2
7. biar selama 1 jam sehingga ianya menjadi keras. hidangkan dengna sirap gula putih atau gula merah
8. untuk bahan2 sirap, jerang semua bahan hingga gula larut kemudian tapiskan

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin