Pages

4 March 2008

Beriani daging resepi I

Bahan-bahan:
1 kg daging
4 sudu besar rempah beriani - dibancuh dengan sedikit air
1 cawan yogurt
3 sudu besar tomato puree
3 biji ubi kentang - dipotong kecil
2 biji buah tomato - dibelah 4
3 biji buah tomato ranum - diblend dengan 2 cawan air
3 biji cili merah - dibelah 2 jangan terputus
2 biji cili hijau - dibelah 2 jangan terputus
2 labu bawang besar - dibelah 4
1 pokok daun ketumbar - dipotong kasar
garam secukup rasa
minyak

Bahan2 tumbuk:
5 ulas bwang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia

Bahan2 tumis:
2cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bung alawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari

cara:

1. daging dipotong kecil dan cuci bersih2. toskan
2. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi
3. masukkan bahan tumbuk, daging dan rempah beriani. kacau rata sehingga naik minyak
4. masukkan buah tomato yang telah diblend dan jugak tomato puree. biarkan sehingga lembut
5. masukkan kentang dan yogurt. masakkan sehingga kuah pekat dan naik minyak
6. kemudian masukkan pula tomato buah, cili merah, cili hijau, bawang besar dan daun ketumbar. rasakan garamnya
7. bila dah nampak layu boleh tutupkan api dan hidangkan dengan nasi beriani, nasi putih atau roti

source: k.hanieliza

1 comments:

Su Rahim said...

A'kum Noreen..sori kacau lagi..boleh bagi email address you tak, boleh kita nyembang panjang sikit...my email suerahim@btinternet.com.

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin