Pages

8 April 2008

All about yeast


Testing Yeast:
Sugar is used in testing yeast. To test yeast: Add 1/2 teaspoon of sugar to the yeast when stirring it into the water to dissolve. If it foams and bubbles within 10 minutes, you know the yeast is alive and active.

Measuring Yeast:
You do not need to be exact in measuring yeast. Remember it's going to multiply like crazy anyway. A little less is fine; the dough will rise more slowly and may taste better.

IMPORTANT: WASH HANDS AFTER USING BAKER'S YEAST - People who bake bread and fail to wash their hands afterward are at risk of picking up a yeast infection. Baker's yeast is a live organism.

5 comments:

hani said...

Salam Noreen. ooo dah pindah erk... patut la link lama keluar benda lain :D I link yang ni erk.... ;)

ummi said...

Salam noreen cayang..hehe bagus bg infor yis ni..tu kdg2 buat roti cam lambat je naik doh..hehe..ntah2 yis dah seasoned! hehe..Noreen, byk2 sikit turun petua lg ek..

noreen said...

ala hani saje tukar2

ummi...nanti noreen letak lagi banyak tips kat sini

MyPeriukBelanga said...

alah si noreen ni kan hani kalu nk taw dio tukaq blog sobab nak lari dari makdaro lah nih! siap ko mano nak lari cik kak noreen lubang cacing pun eden leh detect taw sobab lubang idung mu totap monjadi pujaan ati ku ahak ahak...

p.s: knis ada beli sabun samak utk reen tak yah cari tanah liat kalu nk buek sertu2 ni nnti bulan ogos leh kasi skali wokey tangechii?

noreen said...

alamak mak daro nie mano den poei dio dapek gak cari wokey minachi roger ... tadi dpt lah bahan2 baking dr msia tapi dio lupo lak nak boli bread softener nie mak daro kono poskan...tadi jumpo balik ngan kawan lamo dr spore dio ckp umah dio tak jauh dr umah mak daro dlm 20 min yo nie leh gi makan angin

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin