Pages

27 April 2008

Cream puff resepi II


Bahan-bahan:
Bahan untuk pastri 'choux':
330gm air
190gm mentega
secubit garam
240gm tepung gandum
7-8 biji telur - agak2
sedikit esen vanila

Hiasan untuk cokelat:
1 blok cokelat

cara: cairkan cokelat dengan cara double boiler dan kemudian hiaskan ke atas cream puff yang telah diisikan dengan krim kastard

cara:

1. jerangkan air bersama mentega dan garam
2. apabila sudah mendidih, masukkan tepung dan kacau hingga rata
3. biarkan adunan ini sejuk sebelum menyalinnya ke mangkuk lain
4. dengan menggunakan dough hook, masukkan telur satu persatu dan pukul hingga rata sambil dimasukkan esen vanila. adunan jangan terlalu cair atau terlalu keras agak2 penggunaan telur
5. masukkan adunan ini ke dalam beg paip dengan menggunakan muncung bentuk bintang
6. alaskan tin pembakar dengan kertas alas kuih dan picitkan bulatan kecil2
7. bakar pada suhu 200C selama 25 min
8. apabila sudah sejuk, belahkan dua dan isikan dengan krim kastard dan hiaskan dengan cokelat cair

Bahan2 krim kastard:
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cawan) susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega

cara:

1. masukkan bahan dari no. 1 -3 ke dalam mangkuk. masukkan 1-2 sudu besar susu. kacau jangan ada yang berketul
2. masukkan telur dan kacau lagi. kemudian masukkan susu yang selebihnya dan akcau
3. tutupkan mangkik dan masukkan ke dalam microwave. guna suhu yang tinggi dan masak sehingga pekat. kacau kastard setiap satu min dan ulangi sehingga pekat
4. bila dah siap, masukkan mentega dan kacau
5. krim kastard boleh disimpan di dalam fridge kalau tak habis

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin