Pages

15 April 2008

Taro chiffon cake


Bahan-bahan:
Bahan2 telur kuning:
6 biji telur kuning
150gm yam - rebus dan lecekkan
150gm santan atau susu cair (evaporated milk)
1/4 camt garam
60ml minyak masak
1 camt yam paste
beberapa titik pewarna purple
50gm gula kastor
180gm tepung kek - ayak

Bahan2 telur putih:
6 biji telur putih
1/2 camt cream of tartar
100gm gula kastor

cara:

1. campurkan kesemua bahan2 kuning telur dan kacau rata
2. setelah itu pukul telur putih bersama dengan cream of tartar dan masukkan sedikit demi sedikit gula kastor. pukul sehingga gebu dan jadi bertanduk (stiff peak form)
3. kemudian kaupbalikkan adunan telur putih ke dalam adunan telur kuning dan kacau sebati
4. tuangkan adunan tadi ke dalam 23cm tin kek yang telah digris dan di taburkan tepung terlebih dahulu
5. bakar pada suhu 170C selama 45 min atau sehingga masak
6. keluarkan tin kek dari oven dan biarkan sejuk sebelum dipotong

source: yochana

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin