21 June 2008
Custard raisins sweet bun
Bahan-bahan:
75gm tepung roti
75gm tepung kek
1 camt instant yeast
60gm susu segar
1/2 biji telur
30gm gula pasir
25gm mentega
Bahan2 custard:
1 camb custard powder
1/2 camb gula pasir
85gm susu segar
10gm mentega
1 camt esen vanila
20gm raisins / mixed fruits
1/2 biji telur - dipukul untuk sapuan atas roti
cara:
1. untuk custard: masukkan kesemua bahan2 custard ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau dengan api perlahan sehingga pekat. tutupkan api dan biarkan sejuk. coverkan dengan cling film
2. masukkan semua bahan2 roti di dalam mixing bowl sehingga sebati. uli sehingga menjadi doh, elastik dan tidak melekat di tangan
3. boleh juga dipukul semua bahan dengan menggunakan mixer
4. setelah siap masukkan ke dalam mangkuk yang telah digris dan biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda dalam 45 min ke 1 jam
5. atau kaedah lain masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan tekan setting doh. biarkan doh siap
6. setelah siap tumbuk2kan doh untuk mengeluarkan angin dan biarkan doh rehat selama 15 min
7. kemudian canaikan doh menjadi oblong shape dan sapukan dengan custard, taburkan raisins. gulungkan seperti swiss roll dan potong ikut ketebalan masing2
8. susunkan ke atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi
9. sapukan bun dengan telur dan bakar pada suhu 180C selama 15 min atau sehingga keperangan
10. setelah masak sapukan dengan mentega agar bun menjadi kilat
doh yang telah naik kali ke dua sebelum dibakar di dalam oven
doh yang telah di potong dan disusun di atas pan yang telah digris
doh yang telah digulung seperti swiss roll
doh yang telah dicanai dan disapu dengan custard dan raisins
0 comments:
Post a Comment