1/2 kg udang
1kg mee kuning - dicelur
2 senduk kecil serbuk kari
1 sudu besar cili kisar - kalau tak suka pedas boleh kurangkan
1 tangkai daun kari
3 keping asam keping
tauhu pok/kering
250ml santan pekat
garam secukup rasa
bahan2 penumis:
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
bahan2 tumbuk/kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu besar udang kering
bahan2 sampingan:
bawang goreng
sawi - dicelur
taugeh - dicelur
telur rebus
cili hidup - hiris
cara:
- kopekkan kepala dan ekor udang
- rebuskan dengan air secukupnya untuk dijadikan stok
- kemudian tapiskan dan kisarkan kepala dan ekor udang tadi dengan sedikit air
- ketepikan
- bancuhkan serbuk kari dengan sedikit air supaya menjadi paste
- kemudian campurkan cili kisar dengan serbuk kari tadi dan gaulkan sebati
- ketepikan
- panaskan minyak
- tumiskan daun kari dan bahan2 penumis sehingga naik bau
- masukkan bahan2 tumbuk/kisar dan tumiskan lagi sehingga garing
- kemudian masukkan campuran cili kisar dan serbuk kari dan gaulkan rata
- tumiskan sehingga naik minyak
- masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping
- renihkan dengan api yang perlahan sehingga mendidih dan pecah minyak
- masukkan pula udang dan kacau rata
- biarkan mendidih sekali lagi
- akhir sekali barulah dimasukkan tauhu pok/kering dan kacaukan sekejap
- padamkan api
- hidangkan dengan mee kuning dan bahan2 sampingan yang lain
source: qirah75, myr
0 comments:
Post a Comment