10 biji telur
450gm mentega
220gm gula kastor - kalau tak suka manis boleh dikurangkan kepada 200gm
240gm tepung gandum/tepung hongkong/kek
1oogm horlicks
100gm milo
1 tin (397gm) susu pekat (condensed milk)
cara:
- pukul mentega dan gula sehingga kembang lebih kurang 5 min
- kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata
- masukkan pula susu pekat dan pukul lagi
- akhir sekali masukkan tepung dan kacaukan sehingga sebati
- bahagikan adunan kepada dua bahagian
- satu bahagian dicampurkan dengan horlicks dan kacaukan sebati
- satu bahagian lagi dicampurkan dengan milo dan kacaukan sebati
- masukkan 4 sudu besar adunan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- bakarkan lapisan pertama dengan suhu 180-200C pada grill mode selama 6 min atau sehingga perang (suhu bergantung pada oven masing2)
- setelah masak keluarkan dari oven dan tekankan kek dengan penekan kek lapis atau dengan belakang sudu supaya mengeluarkan angin
- kemudian masukkan pula lapisan kedua dan bakar lagi
- ulangi proses ini sehingga kedua2 adunan habis dibakar/digunakan
- setelah masak keluarkan dari oven
- biarkan betul2 sejuk barulah kek dikeluarkan dari loyang
- potong dan hidangkan
source: bro rozzan
1 comments:
alahai noreen sedapnya tingin nak buat..agak2 berapa lama nak menyiapkan lapis2 ni sehingga masak..ada sampai 2 jam tak?
Post a Comment