Pages

13 February 2010

Puding caramel

Bahan-bahan:
8 biji telur
90gm gula kaster
250ml susu cair
250ml air
1 camt esen vanila
90gm gula kaster
2 sudu makan air

cara:
  • pukul telur dengan 90gm gula kaster sehingga gula larut tetapi jangan sampai terlalu berbuih nanti tidak cantik
  • tuangkan susu cair, air dan esen vanila
  • kacau rata dan ketepikan
  • jerang 90gm gula dan air dengan api sederhana panas sehingga menjadi gula hangus
  • tuangkan ke dalam acuan yang telah dilengserkan dengan marjerin/butter/minyak
  • kemudian tapiskan campuran telur ke atas gula hangus tadi
  • kukus selama 35-40 min atau sehingga masak
  • boleh juga di masak secara waterbath selama 20 min atau sehingga masak (masak secara begini akan menjadikan texture puding lebih cantik)
  • setelah masak keluarkan dari kukusan/oven
  • biarkan betul2 sejuk barulah diterbalikkan dan dipotong
  • lebih enak jika disimpan di dalam fridge terlebih dahulu barulah dihidangkan

source: Vrie's, myr (telah diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin