8 biji telur
90gm gula kaster
250ml susu cair
250ml air
1 camt esen vanila
90gm gula kaster
2 sudu makan air
cara:
- pukul telur dengan 90gm gula kaster sehingga gula larut tetapi jangan sampai terlalu berbuih nanti tidak cantik
- tuangkan susu cair, air dan esen vanila
- kacau rata dan ketepikan
- jerang 90gm gula dan air dengan api sederhana panas sehingga menjadi gula hangus
- tuangkan ke dalam acuan yang telah dilengserkan dengan marjerin/butter/minyak
- kemudian tapiskan campuran telur ke atas gula hangus tadi
- kukus selama 35-40 min atau sehingga masak
- boleh juga di masak secara waterbath selama 20 min atau sehingga masak (masak secara begini akan menjadikan texture puding lebih cantik)
- setelah masak keluarkan dari kukusan/oven
- biarkan betul2 sejuk barulah diterbalikkan dan dipotong
- lebih enak jika disimpan di dalam fridge terlebih dahulu barulah dihidangkan
source: Vrie's, myr (telah diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment