500gm beras basmathi - cuci bersih dan toskan (jangan cuci terlalu lama nanti beras senang pecah)
125gm minyak sapi
4 biji buah tomato - dibelah 4
125ml tomato puree
4 sudu makan sos tomato
500ml susu cair/segar
air secukupnya
garam dan gula secukupnya
1 helai daun pandan - disimpulkan
bahan2 hiris:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
bahan2 penumis:
2 kuntum bungan lawang
2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
cara:
- panaskan minyak sapi
- tumiskan bahan2 hiris sehingga garing dan naik bau
- kemudian masukkan bahan2 penumis dan daun pandan
- tumiskan seketika
- masukkan buah tomato dan masak sehingga layu
- selepas itu masukkan pula tomato puree, sos tomato dan kacaukan rata
- masukkan susu cair/segar, beras, garam dan gula secukup rasa
- tambahkan air secukupnya dan masak sehingga air kering
- boleh juga dituangkan semua ini ke dalam rice cooker dan tanaklah nasi seperti biasa
- setelah masak gembur2kan nasi supaya ianya cantik berderai
- sedia untuk dihidangkan dengan ayam masak merah, acar timun dan sebagainya
source: Vrie's, myr
0 comments:
Post a Comment