1kg beras basmathi - cuci dan toskan
300gm ayam / isi ayam - dipotong kecil
1100ml air atau secukupnya
8 biji buah tomato - dicincang halus
4 sudu besar tomato puri
1 1/4 cawan susu sejat / susu segar
3/4 cawan minyak sapi /marjerin
garam secukup rasa
bahan2 kisar:
3 labu bawang besar
15 biji bawang putih
1 inci halia
bahan2 penumis:
8 kuntum bunga cengkih
8 biji buah pelaga
3 inci kulit kayu manis
4 batang serai - dititik
3 helai daun pandan - disimpul
bahan2 hiasan:
daun sup/bawang, bawang goreng/gajus goreng
cara:
- rebuskan ayam sehingga masak
- toskan ayam dan ketepikan
- panaskan minyak sapi/marjerin di dalam mangkuk
- tumiskan bahan2 penumis sehingga wangi
- masukkan bahan2 kisar dan tumis lagi sehingga garing
- kemudian masukkan pula buah tomato dan tomato puri
- kacau rata
- selepas itu masukkan air rebusan ayam, susu cair/segar dan biarkan sehingga mendidih
- masukkan beras dan masak sehingga hampir kering
- akhir sekali masukkan ayam dan garam secukup rasa
- kacaukan sebati
- tutup periuk dan kecilkan api
- masak seperti menanak nasi biasa
- jika ingin masak menggunakan rice cooker selepas dimasukkan beras dan garam kacau sehingga beras kembang
- kemudian masukkan ke dalam rice cooker dan letakkan ayam
- masak seperti menanak nasi biasa
- setelah masak bolehlah dipadamkan api
- hidangkan dan taburkan dengan bahan2 hiasan
source: kak fida, myr
0 comments:
Post a Comment