Pages

2 September 2010

Kari ikan gaya goa

Bahan-bahan (4-6 orang):
600gm ikan tenggiri - dipotong kepingan
2 labu bawang besar - dicincang/kisar
3 ulas bawang putih - dicincang/kisar
1 inci halia - dicincang/kisar
3 biji buah tomato - dipotong baji
3 biji cili hijau - dibuang biji
2 sudu besar biji sawi
4 sudu besar cili kisar
500ml (2 cawan) pati santan - diperah daripada 2 biji kelapa
125ml (1/2 cawan) air asam jawa
garam secukup rasa
250ml (1 cawan) minyak masak

Bahan-bahan serbuk rempah:
3 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu teh serbuk kunyit

cara:

  • kisarkan buah tomato, cili hijau dan bahan-bahan serbuk rempah sehingga halus
  • ketepikan
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan biji sawi sehingga wangi
  • masukkan pula bahan kisar, cili kisar dan pati santan
  • kacau sehingga sebati
  • kemudian didihkan dan renihkan selama 2 minit
  • cairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat
  • tambahkan air asam jawa dan ikan
  • kacau dan renihkan selama 15 min atau sehingga ikan masak
  • perasakan secukupnya dengan garam
  • setelah siap bolehlah dipadamkan api
  • sedia untuk dihidangkan

source: chef wan

2 comments:

Yana said...

Slm K.Noreen..sedap kan kari ikan tuh...mmg menyelerakan..bertambah-tambah mkn nnti...

noreen said...

salam yana - mmg pun sedap tak rugi mencuba

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin