Pages

15 September 2010

Kek lapis aiskrim soda

Bahan-bahan:
300gm mentega
120gm gula halus
1/2 camt ovalette
6 biji telur saiz besar
250gm susu pekat - kalau tak suka berapa manis boleh kurangkan kepada 220gm
100gm horlicks
1 1/2 camt esen aiskrim soda
1 camt pewarna biru
50gm jem raspberry
1 camt esen raspberry - optional
1 camt pewarna pink
160gm tepung hongkong/gandum/kek

cara:

  • griskan loyang berukuran 7"x7" dan lapikkan dengan kertas minyak/parchment paper di dasarnya
  • ketepikan
  • pukul mentega, ovalette dan gula dengan kelajuan yang tinggi sehingga kembang lebih kurang 7-8 min
  • masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi sehingga sebati lebih kurang 4-5 min
  • kemudian perlahankan kelajuan mixer lalu masukkan susu pekat dan horlicks
  • pukul lagi sehingga rata lebih kurang 2-3 min
  • selepas itu masukkan pula tepung dan pukul lagi sehingga sebati atau boleh jugak dikaupbalikkan tepung sehingga sebati
  • setelah itu bahagikan adunan kepada 3 bahagian
  • campurkan satu bahagian adunan dengan esen aiskerim soda dan pewarna biru
  • kacaukan sehingga sebati
  • satu bahagian lagi dicampurkan dengan jem raspberry dan pewarna pink
  • kacaukan sehingga sebati
  • satu bahagian lagi dibiarkan tanpa warna
  • panaskan ketuhar dengan api atas bawah (grill mode)
  • bubuh 2 senduk atau 5 camb adunan warna asal dan bakar selama 5-7 min atau sehingga keperangan
  • kemudian keluarkan loyang tekan2kan permukaan kek supaya keluarkan angin
  • masukkan pula adunan warna biru dan bakar lagi sehingga masak dan seterusnya warna pink pula
  • biarkan kek berselang-seli warnanya (asal-biru-pink)
  • lakukan sehingga habis semua adunan dibakar
  • untuk bahagian akhir sekali tukarkan kepada mode baking dan bakarlah selama 10-15 min supaya kek tahan lama

source: bro rozzan

2 comments:

Bloom Collection said...

Tq for the great article.

syarifah said...

salam.
saya copy paste ye.
nak try buat.

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin