Pages

4 September 2010

Kek lapis pandan mutiara

Bahan-bahan:
300gm mentega
250gm tepung hongkong atau tepung kek
200gm gula kastor
200ml susu sejat
1/4 cawan air
1 paket (50gm) santan serbuk
10 biji kuning telur
4 biji putih telur
1 1/2 camb ovalette
1 camt pandan paste

16 batang biskut jejari (fingers biscuits) - kalau berada di UK boleh gunakan chocolate fingers

cara:

  • satukan susu sejat, air dan kacaukan sebati
  • ketepikan
  • satukan tepung bersama santan serbuk dan gaulkan rata
  • ketepikan
  • pukul mentega sehingga putih dan ketepikan
  • kemudian di dalam mangkuk adunan yang lain pukul gula dan ovalette sehingga sebati
  • masukkan kuning, putih telur dan putar lagi sehingga kembang
  • selepas itu perlahankan speed mixer dan masukkan campuran tepung berselang-seli dengan campuran susu sehingga habis sambil dipukul sebati
  • masukkan mentega dan pandan paste
  • dengan menggunakan spatula gaulkan sehingga sebati
  • ketepikan
  • griskan tin kek berukuran 8"x8"x3" dan alaskan dasarnya dengan kertas minyak
  • sudukan 5 camb adunan ke dalam tin dan bakarkan pada grill mode selama 5 min atau sehingga keperangan
  • lakukan sehingga 5 lapisan
  • pastikan sebelum di letakkan lapisan seterusnya tekan2kan dahulu kek supaya mengeluarkan angin
  • pada lapisan kelima susunkan 8 batang biskut dan bakar lagi
  • kemudian diikuti dengan lapisan biasa sebanyak 4 kali dan lapisan ke 10 di susunkan biskut lagi
  • pada lapisan terakhir tukarkan mode oven kepada baking dan bakarlah selama 15 min
  • pastikan kek betul-betul sejuk sebelum dipotong secara melintang untuk mendapatkan potongan biskut berbentuk bulat-bulat

source: mat gebu

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin