Pages

3 September 2010

Ayam fika

Bahan-Bahan:
2 ekor ayam - potong 10 atau ikut suka (boleh juga di gantikan dengan 1½ kilo daging lembu atau kambing - dihiris ikut suka hati)
1 cawan bawang besar - kisar
1 sudu makan halia - kisar
½ sudu makan bawang putih - kisar

bahan-bahan rempah disangai wangi dan kisar kering:
3 sudu makan rata ketumbar biji
2 sudu makan jintan kasar
2 sudu makan jintan halus

15 batang lada merah
1 sudu teh garam masala
4 biji tomato - potong 4
1 cawan daun pudina
1 cawan daun ketumbar
2 helai daun pandan - disimpul
1 cawan tairu (yogurt)
10 biji badam - di kisar
5 biji buah pelaga - dipecah-pecahkan
5 kuntum bunga cengkih
1 jari kayu manis
1 tin kecil tomato puree
2 batang lada merah - belah jangan putus
2 batang lada hijau - belah jangan putus
4 cawan air
½ cawan minyak sayur
garam dan gula secukup rasa

cara:

  • goreng lada merah dengan sedikit minyak selama 5 minit
  • kemudian kisar hingga halus
  • setelah itu campurkan dengan rempah yang dikisar kering serta garam masala
  • ketepikan
  • panaskan minyak dalam periuk dan tumis daun pandan hingga wangi
  • masukkan buah pelaga, kayu manis dan bunga cengkih sehingga wangi
  • kemudian masukkan bawang besar kisar dan biarkan sehingga layu dan kekuningan
  • masukkan pula halia dan bawang putih kisar
  • masak lagi hingga wangi
  • setelah itu masukkan pula rempah cili dan tumiskan selama 10 minit
  • pastikan dikacau sekali sekala supaya tidak hangus
  • biarkan sehingga rempahnya garing barulah dimasukkan daun pudina, daun ketumbar, garam dan gula secukup rasa
  • masak lagi sehingga naik baunya
  • masukkan ayam dan gaul rata supaya ayam dan rempah betul-betul sebati
  • tuangkan secawan air dan masak lagi selama 5 minit
  • gaulkan rata
  • jika terlalu pekat tambah lagi airnya
  • masukkan badam kisar, tairu dan tomato puree
  • biarkan sehingga ayamnya empuk dan kuahnya pekat
  • masukkan tomato, lada hijau dan lada merah
  • kacau rata
  • setelah ayamnya empuk, kecilkan api dan biarkan minyaknya naik
  • padamkan api
  • perlahan-lahan senduk minyaknya dan buang
  • semasa menghidang taburkan sedikit hirisan daun ketumbar
  • enak di makan dengan sebarang jenis roti atau nasi

source: puan asmah laili

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin