Pages

9 December 2007

Chocolate fudge cake nigella

Bahan-bahan:
400gm tepung
250gm gula kaster
100gm gula perang
50gm serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bikarbonat
1/2 camt garam
3 biji telur
142ml sour cream
1 camb esen vanila
175gm mentega tanpa garam - dicairkan
125ml minyak jagung
300ml air

Bahan2 untuk fudge icing:
175gm dark chocolate - minimum 70% cocoa solid
250gm mentega tanpa garam - biarkan lembut atau pada suhu bilik
275gm gula aising - diayak
1 camb esen vanila

cara:
  • panaskan oven pada suhu 180C. griskan 2 tin size 8" dan ketepikan
  • di dalam mangkuk yang besar, ayakkan tepung, serbuk koko, baking powder, soda bikarbonat dan garam. campurkan kedua2 gula dan gaulkan sebati. ketepikan
  • di dalam mangkuk atau jug yang lain whiskkan telur, sour cream dan esen vanila sehingga sebati. ketepikan
  • sementara itu dengan mengguna electric mixer pukul mentega yg telah dicairkan bersama2 dengan minyak jagung sehingga sebati. setelah itu tuangkan air ke dalam adunan pukul lagi
  • tuangkan adunan tepung dan pukul lagi dengan slow speed
  • masukkan pula campuran telur dan pukul lagi sehingga adunan benar2 sebati dan tuangkan ke dalam 2 tin kek
  • bakar kedua2 kek selama 45 - 50 min atau sehingga masak dengan mencucukkan tengah2 kek dengan cake tester
  • setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan sejuk selama 15 min sebelum dikeluarkan dari tin
  • untuk membuat fudge icing: cairkan chocolate dengan menggunakan kaedah double boiler atau masukkan ke dalam microwave selama 2-3 min pada suhu sederhana. biarkan sejuk dan ketepikan
  • sementara itu pukul mentega sehingga soft and creamy macam mayonis dan selepas itu tuangkan gula aising ke dalam adunan dan pukul lagi sehingga light and fluffy (bila di angkat adunan tidak jatuh)
  • akhir sekali masukkan esen vanila dan chocolate yg telah dicairkan tadi dan kacau sehingga sebati
  • sapukan fudge icing sebanyak 1/4 ke atas kek yg pertama dan letakkan kek yg kedua di atasnya
  • setelah itu bolehlah disapukan fudge icing ke seluruhan kek
  • bolehlah dipotong dan dihidangkan. boleh jugak disimpan sekejap didalam fridge untuk mengeraskan sikit fudge icing yg telah disapukan keseluruhan kek

note: highly recommended 5 star

4 comments:

MyPeriukBelanga said...

tanggechii...'soft & creamy' dlm bahasa melayu tu aper ek? al-mklum lerr makdaro ni skolah sampai cucuq atap jo.

nak tanya lagi satu, kat tengah kek tu ada lapisan krim lagi ker? tak bgtaw pun...cara2 tak lengkap!....taik idung masin tol! phuikkk!! *lari copat2 takut kono bom*

Mat Gebu said...

Bentuk kek yg kat belakang tu mmg ada potongan body nigella..ahaksss..

noreen said...

ala mak daro nie soft & creamy tu cam mayonis ler den nie tak kadam oxford dictionary tu pasai ler ahak ... awat lak step tak lengkap tu kan dah letak betul lepas letak fudge icing atas kek yg 1st then letak ler kek yg no. 2 tu kat atas nie sah2 mak daro kono pakai teropong tak leh nampak

mat ko nie bab2 tu mmg nampak je tapi si nigella tu nak kene slim sikit ler mat baru le laei cun kan

MyPeriukBelanga said...

ooooo...*melopong mulut* pakai topong jasen king baru lerr nampk jgn mara horrr, nnti aku sumpah jadi stoberi ahak!

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin