Pages

26 December 2007

Light chocolate mousse

Bahan-bahan (6):
1/2 cawan boiling water
2 camt gelatin
2 camb serbuk koko - kalau boleh ayakkan
4 biji telur - asingkan putih & kuning
1/3 cawan (75gm) gula kaster

cara:
  • satukan gelatin dan air panas ke dalam jug. kacau dengan menggunakan garpu supaya gelating benar2 larut
  • masukkan pula 1 1/2 camb serbuk koko dan kacau sebati dan ketepikan. biarkan sejuk pada suhu bilik dalam 10 min
  • sementara itu dengan menggunakan electric mixer pukul putih telur sehingga gebu cam terbentuknya tanduk
  • masukkan gula sedikit demi sedikit (1 camb) dan pukul lagi sehingga jadi macam krim/mayonis
  • setelah itu masukkan pula kuning telur satu persatu dan pukul lagi dengan kelajuan yang paling maximum
  • perlahan2 tuangkan gelatin tadi ke dalam adunan (pastikan ianya berada pada suhu bilik) dan pukul lagi sehingga ianya sebati
  • bolehlah dituangkan ke dalam remekin/cawan/gelas dan letakkan di dalam fridge sekurang2nya 4 jam sebelum dihidangkan. kalau nak cepat masukkan dalam freezer
  • taburkan lebihan serbuk koko di atas mousse atau boleh jugak diletakkan cream dan hidangkan

note: semasa memukul putih telur letakkan secubit cream of tartar supaya mousse akan jadi lebih gebu dan lembut. chocolate mousse nie senang dan very simple. rasa tidak terlalu manis sangat just nice dan sesuai untuk dihidangkan sebagai dessert

2 comments:

MyPeriukBelanga said...

cantik lerr reme binte kin tu kenan makdaro nak wat menantu leh ka? :p

noreen said...

ala kat sini melambak lah mak daro nanti reen tulun carikan anto guna kapal terbang sir richard owner virgin company ahak

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin