1 ekor kepala ikan merah / tenggiri / jenahak - dibersihkan
2 bungkus serbu kari ikan - bancuh dengan sedikit air supaya menjadi pes
5 biji sayur bendi
2 biji terung bulat - dibelah 4
3 biji cili hijau - dibuang tangkai
2 biji buah tomato - dibelah 4
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
bahan2 tumis:
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari
bahan2 tumbuk/kisar/hiris:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
cara:
- panaskan minyak
- tumiskan bahan2 kisar dan bahan2 tumis sehingga wangi
- kemudian masukkan rempah kari dan tumiskan sehingga pecah minyak
- masukkan pula air asam jawa yang telah digaulkan dengan santan dan tapiskan
- selepas itu masukkan ikan dan tambahkan sedikit air supaya santan tidak berapa pekat
- kacaukan dan renihkan dengan api yang sederhana
- biarkan sehingga kuah mendidih dan naik minyak
- apabila mendidih barulah dimasukkan bendi, terung, tomato dan garam secukup rasa
- biarkan lagi sehingga naik minyak dan ikan masak
- setelah itu bolehlah dipadamkan api oven
- hidangkan dengan nasi putih atau roti canai
source: k.hanieliza
1 comments:
tak bubuh santan tak boleh ke
Post a Comment