Pages

29 April 2010

Gula melaka chiffon cake

Bahan-bahan:
100gm gula melaka
67gm santan
4 biji telur kuning
2 1/2 camb minyak
1/8 camt garam
93gm tepung gandum
4 biji telur putih
1/8 camt cream of tartar
33gm gula kastor

cara:
  • masukkan gula melaka dan santan ke dalam periuk
  • masak dengan api sederhana sehingga gula larut dan sebati
  • padamkan api dan biarkan betul2 sejuk
  • kemudian tuangkan ke dalam mangkuk adunan dan ketepikan
  • satukan kuning telur, minyak dan garam ke dalam gula melaka tadi
  • pukul dengan menggunakan hand whisker sehingga sebati
  • kemudian masukkan tepung dan pukul lagi sehingga rata
  • ketepikan
  • di dalam mangkuk adunan yang lain pukul telur putih sehingga berbuih
  • kemudian masukkan cream of tartar dan pukul lagi
  • masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (pastikan apabila diangkat adunan dengan spatula ianya tidak mudah jatuh)
  • kaupbalikkan 1/3 adunan putih telur ke dalam adunan gula melaka sehingga sebati
  • lakukan lagi sehingga habis adunan putih digunakan
  • tuangkan adunan ke dalam tin kek chiffon yang berukuran 20cm
  • bakar pada suhu 170C selama 30-40min atau sehingga masak
  • setelah itu padamkan api dan biarkan kek di dalam oven selama 5 min
  • kemudian keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin
  • potong dan hidangkan

note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu 'memegang' kek yang di dalam proses mengembang naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu, ringan dan berongga

source: baking friends unite

24 April 2010

Roasted chicken rice

Bahan-bahan:
bahan2 untuk nasi:
2 cawan beras basmathi
1 1/2 sudu besar minyak
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 1/2 cm halia - dihiris
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1/2 sudu kecil garam
3 cawan chicken stock

bahan2 untuk ayam:
1 ekor ayam dalam 1 1/2 kg - dipotong 4/8 atau ikut suka
1 sudu besar halia parut/tumbuk halus
1 sudu kecil bawang putih - ditumbuk halus
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil madu
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil five spices powder

bahan2 kuah cili:
5 biji cili merah
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 cm halia - ditumbuk halus
1 1/2 sudu kecil jus lemon
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
5 sudu besar chicken stock atau air suam

bahan2 sampingan:
1 biji timun - dipotong
kuah sup secukupnya

cara:
  • untuk memasak nasi: panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bawang putih, halia, bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga berbau wangi selama lebih kurang 2 min
  • masukkan beras dan kacaukan rata selama 3-4 min
  • kemudian masukkan garam, chicken stock dan kacaukan rata
  • biarkan sehingga mendidih
  • selepas itu perlahankan api dan tutupkan periuk
  • biarkan nasi masak selama 15-20min
  • boleh juga di pindahkan beras selepas kuah mendidih dan tanaklah seperti menanak nasi biasa
  • selepas masak bolehlah digembur2kan sedikit supaya ianya cantik berderai
  • untuk memasak ayam: ayam yang telah dicuci bersih toskan dan lapkan dengan kitchen towel
  • satukan semua bahan dan sapukan keseluruhan ayam
  • perapkan selama beberapa jam
  • bakar pada suhu 190-200C selama 20 min
  • kemudian turunkan suhu oven pada 170C dan masakkan lagi selama 30-40 min atau sehingga masak dan keperangan
  • untuk memastikan ayam betul2 masak cucuk2kan dengan garpu untuk pastikan jusnya keluar
  • untuk membuat kuah cili: kisarkan semua bahan sehingga halus
  • hidangkan nasi dengan ayam, kuah sup, kuah cili dan timun

source: muna

Sup ayam

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
3 cawan air
2 ulas bawang putih - diketuk
2 biji ubi kentang - dipotong kiub
1 biji karot - dipotong bulat/memanjang
1/2 cawan cherry tomato
5 biji cili padi - diketuk
1 paket sup bunjut
1 ketul chicken cube
1 tangkai daun bawang - dipotong kecil
2 sudu bawang goreng
garam, gula dan pepper secukup rasa
1 sudu besar minyak

cara:
  • panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga keperangan
  • masukkan air dan biarkan sehingga mendidih
  • kemudian masukkan ayam, sup bunjut, chicken cube dan biarkan masak selama 10-20 min
  • masukkan pula ubi kentang, karot, cili padi dan masakkan lagi sehingga ubi kentang dan karot lembut
  • selepas itu masukkan cherry tomato, garam, gula dan pepper secukup rasa
  • setelah masak bolehlah ditaburkan dengan daun bawang dan bawang goreng
  • angkat dan hidangkan dengan nasi putih

source: k.ida, 1001

Blackpepper chicken

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil (boleh juga digantikan dengan 1 kg chicken wing)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar tomato puri/sos tomato
1-2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
2 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil serbuk paprika
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu kecil serbuk lada sulah
garam dan gula secukup rasa

bahan2 tumbuk:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

cara:
  • rebuskan ayam sehingga 3/4 masak
  • kemudian toskan sehingga kering
  • selepas itu gaulkan dengan semua bahan dan perapkan selama 1 jam atau lebih
  • setelah itu bolehlah dibakar atau digoreng sehingga masak
  • hidangkan dengan nasi atau ratah begitu saja

source: dayangjack

18 April 2010

Mee hoon sup udang

Bahan-bahan (5 orang):
1/2 paket mee hoon - direndam sehingga lembut
1 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang merah - dimayang
isi ayam secukupnya
udang secukupnya
fishcake secukupnya - dipotong nipis
1 keping tauhu goreng - dipotong dadu
sayur sawi secukupnya - dipotong
karot secukupnya - dipotong bulat atau memanjang
1 kiub chicken stock
garam dan air secukupnya
telur secukupnya - jika suka
lada hitam yang ditumbuk halus secukupnya - jika suka pedas
minyak

cara:
  • panaskan minyak
  • tumiskan kedua2 bawang sehingga wangi
  • masukkan isi ayam, tauhu goreng, fishcake, lada hitam dan garam secukupnya
  • kacaukan rata
  • kemudian masukkan air dan chicken stock
  • kacau dan biarkan sehingga kuah mendidih
  • selepas itu masukkan udang, telur, sawi, tomato dan karot
  • tunggu sehingga karot lembut, udang dan telur masak
  • setelah siap bolehlah dipadamkan api
  • mee hoon yang telah direndam tadi bolehlah dicelurkan sekejap dengan air panas
  • kemudian letakkan ke atas mangkuk dan tuangkan kuah tadi ke atasnya
  • hidangkan dengan cili jeruk

source: farihafaizal, myr

17 April 2010

Kek kelapa kering

Bahan-bahan:
250gm mentega
230gm tepung kek
1 camt baking powder
200gm gula kastor
50gm kelapa kering (dessicated coconut)
50gm susu segar/cair
4 biji telur
1 camt esen vanila
sedikit pewarna merah & hijau

cara:
  • ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan ketepikan
  • bahagikan kelapa kering kepada dua bahagian dengan setiap satu digaulkan dengan pewarna merah & hijau
  • ketepikan
  • pukulkan mentega dan gula sehingga gebu dan kembang
  • kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
  • masukkan esen vanila dan pukul lagi
  • setelah itu masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar/cair sebanyak 4 kali (tepung-susu-tepung-susu-tepung-susu-tepung-susu) sambil dipukul sehingga sebati
  • akhir sekali masukkan kedua2 kelapa kering tadi dan gaulkan sebati
  • tuangkan adunan ke dalam loyang tin yang telah digriskan dan ditaburkan dengan sedikit tepung terlebih dahulu
  • bakar pada suhu 175C selama 1 jam
  • setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk dahulu barulah dikeluarkan dari loyang
  • potong dan hidangkan

source: minnie, myr

13 April 2010

Sambal kari udang

Bahan-bahan:
1kg udang
1 labu bawang besar - dihiris bulat
2 tangkai cili merah - dihiris
4 sudu besar rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
1 biji buah tomato - dipotong berbaji
2 keping asam keping
1 pelepah daun kari
1 pokok daun bawang - dipotong 1 inci
sedikit air
sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
minyak

bahan2 kisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

cara:
  • gaulkan udang dengan serbuk kunyit dan garam
  • kemudian gorengkan sebentar dan angkat
  • ketepikan
  • panaskan sedikit minyak
  • tumiskan daun kari
  • kemudian masukkan bahan2 kisar dan serbuk kari
  • tumis sehingga garing dan pecah minyak
  • masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
  • setelah itu masukkan udang goreng tadi, buah tomato, cili merah dan kacaukan rata
  • apabila sudah sebati semuanya bolehlah dipadamkan api
  • angkat dan hidangkan dengan nasi putih

source: maklang

11 April 2010

Rendang sotong sumbat telur

Bahan-bahan:
10 ekor sotong saiz sederhana
1/2 cawan santan pekat
kerisik secukupnya
secubit asam jawa - dibancuh dengan sedikit air
garam dan gula secukup rasa
daun limau purut
daun kunyit

bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
5 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
cili kering secukupnya - kepedasan bergantung pada selera masing2

inti sumbat:
2 biji telur
sedikit bawang besar - dicincang
1/2 camt serbuk lada sulah
garam secukup rasa

cara:
  • untuk membuat inti sumbat: pukul telur bersama2 dengan garam, lada sulah dan bawang besar
  • kemudian masak secara scrambled eggs tetapi jangan sampai hancur. biarkan ianya berketul supaya mudah disumbatkan ke dalam perut sotong
  • angkat dan ketepikan
  • bersihkan sotong dan keluarkan semua isi perutnya
  • rebuskan sekejap cukup sekadar untuk mengentalkan kulitnya
  • angkat dan biarkan sejuk sekejap
  • kemudian sumbatkan dengan inti telur tadi dan tutupkan dengan kepala sotong
  • cucukkan dengan lidi cocktail untuk menyematkan kepala sotong supaya isinya tidak keluar apabila dimasak nanti
  • ketepikan
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga garing dan naik minyak
  • masukkan gula dan tumiskan lagi sehingga tumisan menjadi pekat dan berkilat
  • kemudian masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa
  • kacaukan rata
  • setelah itu masukkan santan pekat dan kacaukan lagi supaya sebati
  • pastikan tumisan dikacau sekali sekala supaya ianya tidak hangus
  • apabila tumisan hampir menjadi kering bolehlah dimasukkan kerisik dan kacaukan seketika
  • masukkan sotong dan kacaukan perlahan2 supaya ianya sebati dengan kuah
  • akhir sekali taburkan dengan daun kunyit dan daun limau purut yang telah disiat2kan
  • kacaukan seketika dan padamkan api
  • angkat dan hidangkan

source: k.rinnchan

9 April 2010

Red bean bun


Bahan-bahan (8 biji):
bahan2 A:
200gm tepung roti
20gm tepung gandum
25gm gula pasir
1/4 camt garam
1/2 camt + 1/4 camt yis
15gm susu tepung
25gm (1/2 biji) telur
115gm air
15gm mentega

bahan2 B:
inti kacang merah secukupnya
bijan secukupnya
eggwash secukupnya

cara:
  • masukkan bahan2 A ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam
  • setelah siap keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • bahagikan doh kepada 8 bahagian dengan setiap satu seberat 50gm
  • bentukkan menjadi bulat dan rehatkan selama 15 min
  • selepas itu ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan
  • isikan 1 sudu kecil inti kacang merah dan tutupkan semula
  • lakukan sehingga habis
  • rehatkan lagi selama 10 min
  • kemudian ambil satu, leperkan dan gunting kepada 8 bahagian seperti di dalam gambar di atas
  • letakkan di atas dulang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • sapukan permukaan doh dengan eggwash dan taburkan dengan sedikit bijan
  • lakukan sehingga habis
  • rehatkan lagi sehingga doh naik sekali lagi selama 30-40 min
  • bakar pada suhu 180C selama 12-15 min atau sehingga masak
  • setelah itu bolehlah dikeluarkan loyang tadi dari oven dan biarkan sejuk barulah dihidangkan

source: kitchen corner

Baulu batik mekar kukus

Bahan-bahan:
125gm tepung gandum
1 camt baking powder
115gm gula kastor
1/2 camt ovalette
4 1/2 camb susu segar
1 biji telur
1/2 camt esen vanila
1 camt chocolate paste / emulco

cara:
  • ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder ke dalam mangkuk adunan
  • kemudian masukkan gula, ovalette, susu, telur dan esen vanila
  • pukulkan semua bahan sehingga gebu dan pekat selama 5 min
  • kemudian bahagikan adunan kepada dua bahagian
  • satu bahagian dicampurkan dengan chocolate paste/emulco dan gaulkan sebati
  • satu bahagian lagi dibiarkan plain
  • sudukan kedua2 adunan berselang-seli ke dalam papercup
  • lakukan sehingga habis
  • kukuskan selama 15 min atau sehingga masak
  • hidangkan

source: kak fida, myr

5 April 2010

Pau gebu

Bahan-bahan (16 biji):
306gm tepung gandum
100gm air suam
73gm gula pasir
11gm yis
60gm air suam
1/2 camt soda bikarbonat
1/2 camt bread softener - optional
1/2 camt minyak masak
20gm shortening

inti kacang merah/ayam/kelapa/kaya secukupnya
daun pisang/kertas secukupnya - griskan dengan sedikit minyak

cara:
  • campurkan 100gm air suam, gula dan yis ke dalam bekas
  • kemudian kacaukan rata dan biarkan selama 5 min
  • masukkan 60gm air suam ke dalam breadmaker diikuti dengan campuran air yis tadi, tepung gandum, soda bikarbonat, bread softener dan minyak
  • tekankan untuk setting dough
  • apabila doh sudah sebati lebih kurang 5 min bolehlah dimasukkan shortening
  • biarkan sehingga BM siap lebih kurang 1 1/2 jam
  • selepas itu keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bahagikan doh kepada 16 bahagian dengan setiap satu seberat 30gm
  • bentukkan setiap satu menjadi bulat dan rehatkan selama 10 min
  • ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan
  • letakkan 1 sudu kecil inti dan tutupkan semula
  • lakukan sehingga habis dan letakkan setiap satu doh tadi ke atas potongan daun pisang/kertas
  • biarkan doh tadi naik sekali lagi lebih kurang 15 min
  • kemudian kukuskan selama 10 min
  • angkat dan hidangkan

note: warna pau tidak putih sebab menggunakan vege shortening perasa mentega

source: ian_eiza, myr

4 April 2010

Cok bantal cicah sambal bilis

Bahan-bahan (4-5 orang):
3 cawan tepung gandum - diayak
3 sudu besar gula pasir
3 sudu besar butter/marjerin - pada suhu bilik
2 sudu teh yis
3 sudu teh garam
1 biji telur
1/4 cawan air atau secukupnya

sambal ikan bilis secukupnya - sebagai pencicah

cara:
  • campurkan semua bahan ke dalam mangkuk besar kecuali air
  • gaulkan rata sehingga menjadi seperti serbuk roti
  • kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh
  • uli sehingga doh menjadi kental dan tidak melekat di tangan
  • bentukkan doh menjadi bulat dan biarkan ianya naik dua kali ganda selama 30 min
  • selepas itu keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • canaikan doh tadi setebal 1 inci dan potong ikut suka masing2 (kuih ini rasa macam cakoi jadi bolehlah dibentukkan memanjang)
  • panaskan minyak yang banyak (deep-fry)
  • gorengkan sehingga masak dan keperangan
  • angkat dan toskan
  • hidangkan dengan sambal ikan bilis

source: MommaMia, myr

3 April 2010

Ayam masak hijau

Bahan-bahan:-
1 ekor ayam - potong 12 atau kecil
2 labu bawang besar - dihiris bulat
1 biji cili merah - dihiris
1 biji buah tomato - dibelah berbaji
3 keping asam keping
1 cawan bawang goreng
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
15 biji cili hijau
6 biji cili padi

cara:
  • gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam
  • goreng sehingga garing
  • angkat dan ketepikan
  • panaskan sedikit minyak
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan garing
  • masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
  • selepas itu masukkan bawang goreng dan gaulkan rata
  • akhir sekali masukkan ayam goreng, bawang besar, cili hiris dan buah tomato
  • kacau rata
  • angkat dan hidangkan dengan nasi putih

source: mak lang

2 April 2010

Kuih baulu

Bahan-bahan:
350gm tepung gandum
6 biji telur Gred A - asingkan putih & kuning telur
350gm gula kastor
1 camt esen ros/vanila
1/2 camt soda bikarbonat
sedikit minyak untuk melengser

cara:
  • ayakkan tepung sebanyak 3 kali dengan soda bikarbonat dan ketepikan
  • pukul putih telur sehingga kembang
  • masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul lagi sehingga kental
  • bubuh pula kuning telur dan pukul lagi sehingga gebu
  • ambil 1/4 bahagian adunan
  • campurkan dengan tepung dan sedikit esen ros
  • kacau rata-rata
  • tutupkan baki bancuhan telur dan pastikan ia dipukul sebentar sebelum dicampurkan dengan 1/4 bahagian tepung lagi dan esen ros (jangan campur tepung sekaligus, ia hendaklah dibuat in four batches)
  • lakukan sehingga habis bancuhan telur dan tepung digunakan
  • panaskan sekejap acuan dalam oven api atas dan bawah pada suhu 190-200C (suhu bergantung pada oven masing-masing)
  • kemudian keluarkan acuan dan lengserkan dengan sedikit minyak
  • bubuh 1 sudu kecil adunan dan masak selama 10-12 min
  • lakukan sehingga habis adunan digunakan
  • biarkan bauhu betul2 sejuk barulah disimpan di dalam bekas kedap udara

source: puan norzailina nordin

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin