Bahan-bahan:100gm tepung naik sendiri - ayak
4 biji telur
100gm gula kaster
3 camb air
2 camt ovalette
1 camt esen vanila
50gm mentega cair
Butter cream icing:
125gm mentega
110gm gula aising
1 camb susu cair
2 camt instant coffee
2 camt air
badam secukupnya - dicincang
cara:
- panaskan oven pada suhu 200C
- lapiskan dulang pembakar yg berbentuk rectangular dengan kertas minyakpukul tepung, telur, gula, air, ovalette dan esen vanila di dalam mangkuk sehingga tepung menjadi kembang
- masukkan mentega cair yg telah disejukkan ke dalam adunan tepung dan kaupbalikkan dengan menggunakan spatula sehingga sama rata
- tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 7-10 min
- selepas bakar biarkan kek span sejuk
- dengan perlahan terbalikkan kek span di atas kertas minyak yang bersih. tanggalkan kertas pelapik yg asal dan terbalikkan sekali lagi dan letakkan atas kertas minyak yg lain
- dengan menggunakan pisau palet sapukan kek dengan butter cream dan taburkan dengan almond yg telah dicincang tadi
- gulungkan kek perlahan2 bersama2 dengan kertas minyak dan simpan di dalam fridge selama 2 jam atau di dalam freezer selama 1 jam sebelum di potong
- cara untuk menyediakan butter cream: pukul mentega, gula aising an susu cair sehingga kembang. larutkan instant coffee dengan air dan tuangkan ke dalam adunan. pukul lagi sehingga sebati


1 comments:
fgsdr652bd
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
Post a Comment