1/2 paket bihun - rendamkan dengan serbuk kunyit
1kg tulang
300gm daging - kuantiti bergantung pada selera masing2
1 paket sup bunjut
2 batang celery - dipotong serong
2 keping fishcake / fishball - dipotong
2 ulas bawang merah - dihiris
2 biji bawang merah - dihiris
1 sudu kecil lada hitam
air dan garam secukupnya
air secukupnya untuk merebus
bahan2 penumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
cara:
- masukkan daging, tulang dan air yang mencukupi ke dalam periuk
- kemudian masukkan sup bunjut dan bahan2 penumis
- rebuskan sehingga daging empuk
- kalau air agak kering bolehlah ditambahkan lagi
- masukkan fishcake/fishball, celery dan garam secukup rasa
- selepas itu masukkan pula lada hitam
- panaskan sedikit minyak di dalam kuali
- tumiskan kedua2 bawang sehingga naik bau dan kekuningan
- kemudian tuangkan ke dalam kuah sup tadi dan gaulkan rata
- padamkan api
- celurkan bihun dengan air panas dan toskan
- keluarkan daging dan hiriskan nipis
- hidangkan bihun dan letakkan daging hiris tadi
- kemudian tuangkan kuah ke atasnya
- taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup jika ada
source: farihafaizal, myr
2 comments:
ermm my husband fav...
ye ke buatlah sedap
Post a Comment