Pages

21 March 2010

Creamy potato croquettes

Bahan-bahan:
2 biji ubi kentang saiz besar - direbus dan dilenyek halus
1/2 biji bawang besar - dicincang/dadu halus
2 sudu besar daging/ayam cincang
1 sudu besar mentega
garam dan serbuk lada sulah secukupnya

bahan-bahan sos krim:
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1/2 - 1 cawan susu segar
garam dan serbuk lada sulah secukupnya

1 biji telur - dipukul sedikit
breadcrumbs/serbuk roti secukupnya

bahan-bahan sos pencicah - gaul rata:
mayonaise
sos cili
sos tomato


cara:
  • panaskan mentega di dalam kuali
  • tumiskan bawang besar sehingga naik bau
  • kemudian masukkan daging/ayam cincang, garam dan serbuk lada sulah secukupnya
  • kacau sehingga daging/ayam masak
  • padamkan api
  • masukkan ubi kentang yang telah dilenyekkan tadi dan gaulkan sebati
  • ketepikan
  • panaskan mentega di dalam periuk
  • masukkan tepung dan kacau sehingga ianya bertukar menjadi perang
  • kemudian masukkan susu segar
  • sentiasa kacau supaya tidak berketul
  • masak sehingga pekat
  • kemudian tuangkan ke dalam adunan ubi kentang tadi (jangan tuangkan kesemuanya pandai agak2)
  • gaulkan semua bahan sehingga sebati
  • ambil sedikit adunan dan bentukkan menjadi bulat (seperti membuat pegedil)
  • lakukan sehingga habis
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • ambil satu adunan bulat tadi, celupkan ke dalam telur dan coverkan dengan breadcrumbs
  • goreng sehingga keperangan
  • angkat dan hidangkan dengan sos pencicah
  • sedap dimakan panas2

source: yani, myr

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin