Pages

26 March 2010

Mee hoon goreng lada hitam

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - direndam terlebih dahulu
1 cawan udang
2 keping tauhu - dipotong dadu/kecil
1 paket fishball - dibelah dua
1 1/2 sudu makan lada hitam biji - ditumbuk halus atau boleh juga digantikan dengan serbuk
3 sudu makan sos tiram
secekak daun kucai - dipotong 2 inci
2 genggam taugeh
1 batang karot - dihiris memanjang
sedikit air jika perlu
garam, gula dan perasa secukup rasa


bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
3-4 sudu besar udang kering - direndam terlebih dahulu


cara:
  • panaskan minyak
  • gorengkan dahulu tauhu tetapi jangan terlalu garing, angkat dan ketepikan
  • panaskan lagi minyak
  • masukkan udang dan biarkan masak sehingga kemerahan
  • selepas itu masukkan bahan2 kisar dan tumiskan selama 5 min
  • kemudian masukkan fishball, sos tiram, lada hitam, gula dan gaulkan rata
  • masukkan mee hoon dan kacaukan rata sehingga masak
  • masukkan pula tauhu goreng, daun kucai, taugeh, lobak merah dan kacaukan rata sehingga masak
  • akhir sekali masukkan garam dan perasa secukup rasa
  • gaulkan semua bahan sehingga sebati
  • tambahkan sedikit air jika terlalu kering
  • padamkan api dan hidangkan dengan cili jeruk

source: waheedeana, myr

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin