Bahan-bahan (22 biji):
380gm tepung roti
3 sudu besar susu tepung
80gm gula kastor
3 sudu kecil yis
1 biji telur
100ml air
100gm water roux
30gm butter
30gm shortening
bahan2 topping:
blueberry filling - dikisar halus
atau kastard
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
- tunggu sehingga 1 1/2 jam
- selepas siap keluarkan dari BM dan letakkan doh di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi untuk mengeluarkan angin
- bahagikan doh kepada 22 bahagian dengan setiap satu seberat 55/60gm
- bentukkan setiap satu menjadi bulat yang kecil dan rehatkan selama 15 min
- ambil satu doh tadi dan canaikan menjadi bentuk rectangular lebih kurang 4 atau 5 ini panjang
- kemudian gulungkan doh tadi seperti swiss roll dan susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- lakukan sehingga habis
- selepas itu biarkan ianya naik dua kali ganda lebih kurang 45 min atau 1 jam
- kemudian spraykan dengan sedikit air di atas permukaan doh2 tadi supaya ianya tidak terlalu kering ketika proses membakar
- picitkan bluberry filling/kastard ke atasnya dan bakar pada suhu 180C selama 15-25 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil atau butter supaya permukaan roti sentiasa lembut
source: k.nor, secubit garam
0 comments:
Post a Comment