Pages

29 May 2010

Rendang daging kicap

Bahan-bahan:
1kg daging
1/4 sudu besar kicap pekat
1/4 sudu besar gula melaka

bahan2 kisar:
3 sudu besar rempah kurma
10 helai cili kering
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3 sudu besar black raisins/1/2 cawan prunes

cara:
  • daging dipotong secara kiub besar dan rebuskan sehingga lembut
  • ketepikan stok
  • panaskan 3 sudu besar minyak
  • masukkan bahan2 kisar dan tumiskan selama 15 min
  • masukkan stok daging jika perlu
  • kemudian masukkan daging yang telah direbus tadi, kicap dan gula melaka
  • masak sehingga kuah pekat
  • boleh masukkan stok daging jika hendakkan kuah yang lebih
  • setelah masak bolehlah dipadamkan api
  • hidangkan dengan nasi putih, nasi beriani dan sebagainya

source: k.ida, 1001

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin