500gm daging batang pinang - potong kiub besar2, cuci dan toskan
3 biji ubi kentang - potong 4
1 labu bawang besar - belah 4
2 biji cili merah - belah dua tapi jangan sampai putus
1 keping asam keping
2 1/2 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula melaka
2 sudu besar tomato paste
1 liter air
1 cawan susu sejat
1 sudu besar bawang goreng
garam secukup rasa
bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
2 biji cili merah
1 biji buah tomato
2 sudu kecil lada hitam biji
2 biji buah keras
bahan2 tumis:
3 biji bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
cara:
- panaskan minyak di dalam periuk
- masukkan bahan2 tumis dan tumiskan sehingga naik bau
- kemudian masukkan tomato paste, bahan2 kisar, rempah kurma dan kacau rata
- masak sehingga terbit minyak
- masukkan daging, gaul rata dan biarkan sehingga daging kecut sedikit
- setelah itu masukkan air, bawang goreng dan gaulkan rata
- biarkan sehingga mendidih
- selepas itu masukkan ubi kentang dan bawang besar
- masak sehingga daging lembut dan ubi kentang lembut (jika takut ubi kentang terlalu lembik bolehlah dikeluarkan dahulu)
- masukkan susu sejat dan kerisik
- tambahkan gula melaka, garam, cili merah dan asam keping
- gaulkan rata dan masaklah dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala sehingga kuah pekat
- apabila siap bolehlah dipadamkan api
- hidangkan dengan apa2 jenis nasi dan lauk pauk yang lain
source: mat gebu
0 comments:
Post a Comment