Pages

15 May 2010

Ikan siakap tiga rasa dengan epal

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap/kerapu anggaran 500gm

bahan2 kisar:
2 ulas bawang merah
1/4 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 biji buah tomato
1 biji cili merah
2 tangkai cili padi

bahan2 sampingan:
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan nampla
1/2 cawan air
sedikit karot
sedikit bunga kobis
sedikit jagung muda
1/2 biji epal hijau/merah - dipotong dadu
minyak
garam dan gula secukup rasa

cara:
  • lumurkan ikan dengan garam dan sedikit tepung jagung
  • kemudian gorengkan dengan minyak yang banyak (deep fry) sehingga garing
  • ketepikan
  • panaskan sedikit minyak
  • tumiskan bahan2 kisar sehinga naik bau
  • masukkan sos cili, air, sos ikan, epal dan semua sayuran
  • kacau rata
  • biarkan sehingga kuah mendidih, sayur lembut dan kuah pekat sedikit
  • masukkan garam dan gula secukup rasa
  • kacau rata
  • padamkan api
  • akhir sekali tuangkan kuah tadi ke atas ikan dan hidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain

source: ummi/iluvislam.com

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin