1 ekor ikan siakap/kerapu anggaran 500gm
bahan2 kisar:
2 ulas bawang merah
1/4 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 biji buah tomato
1 biji cili merah
2 tangkai cili padi
bahan2 sampingan:
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan nampla
1/2 cawan air
sedikit karot
sedikit bunga kobis
sedikit jagung muda
1/2 biji epal hijau/merah - dipotong dadu
minyak
garam dan gula secukup rasa
cara:
- lumurkan ikan dengan garam dan sedikit tepung jagung
- kemudian gorengkan dengan minyak yang banyak (deep fry) sehingga garing
- ketepikan
- panaskan sedikit minyak
- tumiskan bahan2 kisar sehinga naik bau
- masukkan sos cili, air, sos ikan, epal dan semua sayuran
- kacau rata
- biarkan sehingga kuah mendidih, sayur lembut dan kuah pekat sedikit
- masukkan garam dan gula secukup rasa
- kacau rata
- padamkan api
- akhir sekali tuangkan kuah tadi ke atas ikan dan hidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain
source: ummi/iluvislam.com
0 comments:
Post a Comment