Pages

30 May 2010

Chocolate cupcakes & peanut butter icing

Bahan-bahan (22 biji bergantung pada size):
160gm unsalted butter - pada suhu bilik
1/2 camt garam
1 1/2 camt soda bikarbonat
90gm serbuk koko
150gm gula pasir
110gm light brown sugar
2 biji telur
2 camt esen vanila
250ml buttermilk
2 camb air coffee (brewed coffee)
250gm tepung gandum
125ml sour cream

chopped salted peanuts - untuk taburan atas icing

bahan2 icing:
110gm gula aising - ayakkan
100gm creamy peanut butter
70gm unsalted butter
1/4 camt esen vanila
1/4 camt garam
80ml heavy/double cream

cara:
  • susunkan muffin cases ke dalam muffin pan dan ketepikan
  • ayakkan tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat, garam dan ketepikan
  • satukan buttermilk, sour cream, air coffee, kacaukan sebati dan ketepikan
  • pukul mentega, gula pasir dan brown sugar sehingga gebu dan ringan
  • masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
  • kemudian masukkan esen vanila dan pukul lagi
  • setelah itu masukkan campuran buttermilk berselang-seli dengan campuran tepung (buttermilk-tepung-buttermilk-tepung-buttermilk-tepung) sambil dipukul sehingga sebati
  • scoopkan adunan ke dalam muffin cases dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 min atau sehingga masak
  • untuk membuat icing: pukul gula aising, peanut butter, butter, esen vanila dan garam sehingga creamy dengan kelajuan perlahan
  • kemudian masukkan heavy cream dan pukul lagi dengan kelajuan laju sehingga smooth dan pekat
  • sapukan ke atas permukaan cupcakes dan taburkan chopped peanuts
  • hidangkan

source: ina garten

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin