Pages

30 November 2007

Birthday cupcakes with cream cheese frosting

cooking time: 20 mins

Bahan-bahan (24 biji):
250gm mentega tanpa garam
1 1/2 cawan (330gm) gula kaster
2 camt esen vanila
4 biji telur
3 cawan (450gm) tepung naik sendiri - diayak
1 cawan susu segar
1/4 camt garam
gula2 smarties utk hiasan

Frosting:
125gm mentega tanpa garam
250gm cream cheese - pada suhu bilik
1 camt esen vanila
2 1/2 - 3 cawan gula aising - diayak (sukatan gula bolehlah dikurangkan kalau rase terlalu manis)

cara:

  • panaskan oven pada suhu 180C
  • dengan mengguna electric mixer, pukul butter, gula, garam dan esen vanila sehingga gebu dan kembang
  • masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata
  • tuangkan 1/2 tepung dan 1/2 susu ke dalam adunan dan dikacau sebati, ulangi sehingga habis
  • sudukan 2 camb adunan ke dlm paper cases dan bakar selama 20 min atau sehingga masak
  • biarkan cupcakes sejuk didlm tin
  • untuk frosting: pukul mentega, cream cheese dan esen vanila dengan menggunakan electric mixer selama 3 mins atau sehingga gebu dan kembang
  • masukkan sedikit demi sedikit gula aising sambil di pukul supaya adunan sebati
  • simpan didlm fridge selama 1 jam sebelum digunakan
  • dengan menggunakan nozzle atau palette knife, sapukan frosting ke atas cupcakes dan hiaskan dengan gula2
  • setelah itu bolehlah dihidangkan atau disimpan didlm bekas kedap udara

6 comments:

cikwan said...

best nye tgk cupcakes kreen tu...kiut..

zaliana said...

kiut nyerrrrrr...nal tiru boleeeeeeh ??

noreen said...

mmg kiut pun cam org yg buat ahak

MyPeriukBelanga said...

mak aii...anok sapo lah yg dok perasan diri sendiri tu? aku rasa batu lesung yg belah kanan tu lagi kiut ahakkk!! mampuii aku tak dapat toys yg telah d janji2kan tu ampuuunnnn....!!

Rozie said...

woooiiitttt...mana bilik sembang??? dh kena G*d*i ker???

cantikkknya cupcake kena make over

noreen said...

hah mak daro tu mesti tak boli insuran mulut kang tak sampai lak toys tu kang baru tatak titun malam ahak

mama vogue ala tu testing yo nanti bila dah betul2 nak buat extreme make ober baru ler vogue buleh kalah mama vogue nanti ahak

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin