Pages

25 November 2007

Kari ayam kapitan

Bahan-bahan:
2 kg ayam - dipotong sederhana besar
250ml santan
50ml susu cair
25ml air limau
gula dan garam secukup rasa

Bahan2 rempah (ditumbuk atau dikisar halus):
20gm serbuk kunyit
10biji cili merah
10gm lengkuas
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah

cara:
  • tumis bahan2 rempah hingga harum baunya
  • kemudian masukkan ayam, gaul rata dan biarkan seketika
  • masukkan santan, susu cair, air limau, gula dan garam seckup rasa. didihkan dengan api yg kecil
  • setelah itu bolehlah dihidangkan dengan nasi panas

5 comments:

Mat Gebu said...

Ini mcm baba peranakan nya dish....tak sangka gua lu pandai ey masak lauk2 mcm nie....

noreen said...

mat tak sangka lauk2 peranakan nie mmg sodap bangat plus very simple tak banyak guna bahan sgt. den mmg ado banyak laei resepi peranakan nanti2 ler bawak keluar tungguuuuu

zaliana said...

oo..gini rupa kari ayam kapitan..takde pakai rempah ratus sgt yek..simple gitu

noreen said...

za...resepi nie elok utk org yg malas tahap gaban tutup mate pun leh buat ahak ahak

MyPeriukBelanga said...

kalu makdaro jgn kata sambil tutup mata za, sambil tokoncheng pun boleh jugak....boleh belah! aaahahaha...ampuunnn za

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin