Pages

3 November 2007

Chocolate cheesecake with blueberries

Bahan-bahan:
Lapisan bawah:
250gm biskut digestive - blend hingga hancur dan halus
120gm mentega cair

Lapisan atas:
500gm cream cheese philadelphia
180gm gula
150gm milk/plain or white chocolate - dicairkan secara double boiler
5 biji telur - setiap satu seberat 60-65gm
180gm sour cream
1 camb jus lemon
1 biji lemon - diparut
100gm whip cream
100gm blueberries

cara:
  • lapisan bawah: campurkan biskut yg telah dikisar dengan mentega cair. masukkan ke dalam springform tin size 9" dan ditekan secara padat2. simpankan didlm peti ais sehingga hendak digunakan
  • lapisan atas: letak cream cheese dan gula didlm mixing bowl dan pukul sehingga menjadi bentuk krim
  • masukkan chocolate yg telah dicairkan tadi ke dlm adunan dan kacau sehingga sebati
  • masukkan pula telur satu persatu dan kacau sebati
  • tuangkan sour cream, jus lemon dan parutan lemon ke dlm adunan dan kacau lagi sehingga adunan jadi sebati
  • masukkan whip cream dan kacau sebati
  • letakkan blueberries ke atas lapisan bawah dan tuangkan adunan cheese ke dalam loyang dan bakar secara water bath pada suhu 160C selama 70 min atau sehingga masak
  • tutupkan api oven dan biarkan cheesecake didlmnya selama 30min
  • setelah itu renggangkan pintu oven dan biarkan lagi cheesecake didlm oven selama 30 min lagi
  • keluarkan cheesecake dari oven dan biarkan ia sejuk dlm 4-5 jam sebelum dipotong dan bolehlah dihiaskan dengan parutan chocolate
note: cheesecake nie hendaklah sentiasa disimpan dlm fridge utk mendapatkan kesedapannya

5 comments:

Jun :) said...

Noreen, x d gambo k kek ni? aiseh..mana nk chat ni..noreen dah sembunyikan tempat lepak ni k>

noreen said...

taklah jun tu kan ada tempat bergossip tu laei

noreen said...

jun noreen dah check webpage tu ada problem tu yg tak keluaq nanti2 keluarlah jes buat gempak ahak jgn lariiii

umi_e said...

mak aiiiiiiiiiiii cantiknya cheese cake dia!!!!! Terliur nya :S Mintalah sikit :P

noreen said...

meh ler mai umah naik baloon ahak ala umie nie tengah dok giler buat ciskek tu yg keluaq satu persatu

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin