Bahan-bahan:1 ekor ikan merah / lampam / talapia / siakap
3 sudu makan sos cili bawang putih
2 sudu makan sos plum
1 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh serbuk kunyit
80-100ml air
1 biji bawang besar - dihiris bulat
garam secukup rasa
minyak masak
Bahan-bahan kisar:
4 biji cili merah
1 sudu makan cili kisar
1/2 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm belacan
cara:
- perap ikan dengan serbuk kunyit dan garam selama 30 min
- panaskan minyak, goreng ikan hingga garing. angkat dan letak didlm pinggan
- panaskan 60ml minyak masak. tumis bahan2 kisar
- bila keluar minyak, masukkan gula, sos cili bawang putih, sos plum, air dan garam
- kacau sekali-sekala hingga mendidih. kemudian bubuh bawang besar
- masak lagi selama 1 min. kemudian angkat dan tuangkan ke atas ikan goreng tadi


1 comments:
chhouquu62f
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
Post a Comment