Pages

7 October 2008

Gulai ayam terengganu

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
4 sudu besar rempah gulai ayam - dicampur dengan sedikit air panas supaya menjadi pes
1 sudu besar kerisik
4 cawan santan
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
2cm halia
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1.5cm lengkuas
2 sudu besar cili kering kisar

Bahan2 tumis:
1 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
4cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

cara:
  1. ayam dicuci bersih dan ditoskan
  2. panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi
  3. kemudian masukkan bahan2 kisar dan rempah gulai. tumis sehingga naik minyak
  4. setelah itu masukkan pula ayam, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
  5. biarkan ayam reneh separuh masak, kemudian barulah dimasukkan santan dan kerisik. gaulkan rata
  6. didihkan perlahan2 sehingga ayam empuk dan kuah pecah minyak
  7. bolehlah dihidangkan bersama2 dengan nasi putih serta ulam2an

source: noormasri

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin