Pages

7 January 2009

Buttermilk country cake



Bahan-bahan:
80gm kuning telur - dalam 4 biji
160gm buttermilk
1 camt esen vanila
200gm tepung kek
15gm (3 camt) baking powder
200gm gula pasir
1/8 camt garam
120gm mentega

cara:

  1. griskan tin kek saiz 8" atau loaf pan. ketepikan
  2. ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan garam. ketepikan
  3. masukkan kuning telur dan 40ml buttermilk ke dalam mangkuk adunan yang kecil dan gaulkan sebati. ketepikan
  4. di dalam mangkuk adunan yang lain masukkan tepung yang telah diayak tadi bersama2 dengan gula
  5. dengan menggunakan mixer pukul pada kelajuan yang minimum selama 30 saat sehingga adunan sebati
  6. kemudian masukkan mentega dan remaining buttermilk dan pukul lagi sehingga adunan sebati selama 2 min
  7. setelah itu masukkan adunan kuning telur dan esen vanila. pukul lagi selama 1 min
  8. tuangkan adunan ke dalam tin kek dan bakar pada suhu 175C selama 50-60 min atau sehingga masak
  9. keluarkan dari oven dan biarkan kek betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

source: aunty yochana

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin