Pages

10 November 2007

Chocolate mint cake with fudge topping

Bahan-bahan:
200gm self-raising flour
230gm mentega
220gm gula kastor
230gm telur - dlm 3 biji
3gm esen vanilla
30gm serbuk koko
50gm susu segar
pewarna hijau dan esen peppermint

Honey chocolate fudge:
150gm cooking chocolate
90gm fresh cream
30gm mentega
2 camb madu

cara:

  • panaskan oven pada suhu 180C
  • lapikkan acuan kek yang berbentuk bulat bersaiz 20cm (8") dengan kertas minyak atau griskan dengan mentega dan taburkan sedikit tepung
  • pukul/kisar tepung yang telah diayak bersama mentega supaya menjadi pes yg lembut
  • pukul telur dan gula sehingga kembang dan masukkan esen vanila. kemudian, dengan perlahan2 tuangkan adunan ini ke dalam pes tepung tadi sambil dipukul/kisar hingga menjadi lembut dan sebati
  • bahagiakan adunan kepada dua bahagian. campurkan serbuk koko dan susu kepada salah satu bahagian adunan dan pukul sehingga lembut
  • kemudian masukkan pewarna hijau dan perasa peppermint ke dalam bahagian yang satu lagi
  • tuangkan kedua2 adunan silih berganti ke dalam acuan kek
  • masukkan ke dalam oven dan bakar selama 45-50min
  • untuk fudge topping: dengan mengunakan kaedah double boiler masukkan kesemua bahan2 ke dalam mangkuk dan kacau perlahan2 selama 5-10 min adunan cair dan licin
  • hiaskan bahagian atas dan tepi kek dengan fudge

3 comments:

Mat Gebu said...

cocomint tu...sodap ey..tapi kalau achik buat , sey sorang yoo yang mombaham eyy, maklumlah sebab orang laen ingek ado ubek gg periso pudina dalam tu yangg oii!!!

noreen said...

mat kek nie mmg sedap tapi kalau nak buat jgn ler letak banyak sgt peppermint essence sbb den pun tak suko gak tu yg lotak setitis yo. choc fudge topping yg buat kek tu tak terasa peppermint

Anonymous said...

kd 12
yeezy
goyard online store
pg shoes
bapesta
golden goose
bape outlet
paul george
yeezy 500 blush
adidas yeezy

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin