![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTgMSV3kSUVSy2dT1QCHW1Vkhgzp7HxyYmpRtf9SCv0vEwGUWHdklOZ166t2ZEuyMm7mjUEx8HSElVm8NKwEe_UDul3cvFb5VkEGHC7ytjJPbQClGsP35n9JkOPQAoG2DAk7ZiyOoildo/s400/butter+cake+v2.2+pic.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLwOjPU0-2wJK2Fb5tM_YAcW93v7ltznR8GQOwwMSvs0GrLUc3fkoqF_iBKVFnVQsOMfJcqkLmT9Eebm9eBvjS-ZvoGjQl47lGrP9qHbAz-3d5gm7hYgUwr1bU2kJsPrOp5mrq8AbqaaI/s320/butter+cake+v2.3+pic.jpg)
125gm mentega - suhu bilik
1/2 cawan (115gm) gula kastor
1 camt esen vanila
2 biji telur - dipukul sedikit
1 1/4 cawan (140gm) tepung naik sendiri - ayak
1/4 cawan buttermilk atau susu segar
2 camt air panas
gula aising - untuk ditaburkan di atas kek
cara:
- panaskan oven pada suhu 170C
- griskan tin kek yang bulat bersaiz 7" (20cm base) dan letakkan baking paper. taburkan sedikit tepung dan ketepikan
- pukul mentega, gula dan esen vanila di dalam mixing bowl yang sederhana besar sehingga gebu dan kembang
- masukkan telur sedikit demi sedikit sambil di pukul lagi sehingga sebati
- setelah itu tuangkan adunan ke dalam mixing bowl yang besar
- masukkan pula separuh tepung yang telah diayak tadi berselang seli dengan 1/2 buttermilk sambil dikacau rata (tepung-buttermilk-tepung-buttermilk)
- tuangkan air panas ke dalam adunan dan kacau lagi supaya sebati sebelum dimasukkan ke dalam tin kek
- hentakkan sedikit tin kek dan di bakar selama 30-35 min atau sehingga masak
- setelah kek masak biarkan di dalam tin selama 10 min sebelum di letakkan di atas wire rack supaya sejuk
- bolehlah ditaburkan sedikit gula aising sebelum dihidangkan
note: kek nie senang dan simple untuk dibuat dan tidak mengambil masa yang lama. tekture kek pun begitu lembut dan size kek tidak besar. adunan nie cukup setakat utk 2 org tapi boleh doublekan bahan2 utk membuat kek yang lebih besar
0 comments:
Post a Comment